Božićno drvo i jaslice na Trgu svetoga Petra 7. prosinca


Na Trgu Sv.Petra 7. prosinca bit će postavljena božićnim ukrasima okićena omorika, i jaslice od pijeska napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola...

U petak, 7. prosinca, na Trgu će svetoga Petra biti inaugurirane jaslice i upaljene lampice na božićnom drvu koje ove godine dolazi iz šume na talijanskoj visoravni Cansiglio, a daruje ga biskupija Concordia-Pordenone.

Božićno je drvo omorika visoka oko 21 metar, s deblom promjera 50 centimetara, a njezin je obujam u najširem dijelu oko 10 metara. Stablo će okititi i osvijetliti Uprava tehničke službe Uprave Grada Vatikana, u suradnji s tvrtkom Osram koja će darovati suvremeni dekorativni sustav osvjetljenja, usmjeren na ograničavanje negativnoga utjecaja na okoliš i na malu potrošnju električne energije.

Jaslice će biti izraz stare tradicije pješčanih skulptura grada Jesola, nedaleko od Venecije, napravljenih od pijeska s Dolomita. Bit će izgrađene na površini od oko 25 kvadratnih metara, a činit će ju reljef dužine 16 metara, visine 5, i dubine 6 metara. Kako javlja vaticannews.va i jaslice i božićno drvo ostat će na Trgu svetoga Petra do završetka božićnoga vremena, koje se podudara s blagdanom Krštenja Gospodinova, 13. siječnja 2019.

KT