Rim

Događanja u Rimu prigodom pohoda „ad limina apostolorum“ hrvatskih biskupa


Prigodom pohoda „ad limina apostolorum“ hrvatskih biskupa od 12. do 17. studenog, Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici priređuje u Rimu nekoliko zanimljivih kulturno-znanstvenih događanja.

O programu posjeta hrvatskih biskupa novinare je, 6. studenog, izvijestio veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić. Biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije susrest će se s papom Franjom te pohoditi i predati svoja izvješća pojedinim kongregacijama, vijećima i uredima Svete Stolice, posjetiti rimske bazilike i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima, gdje će služiti euharistijska slavlja.

Tim povodom Hrvatsko veleposlanstvo 13. studenog priređuje znanstveni skup na temu Bogu, na vlastitom jeziku, na kojem će stručnjaci raspravljati o hrvatskoj liturgiji kao jedinoj iznimci u odnosu na latinsku zapadnu „rimsku“ liturgiju tijekom 1 200 godina. Nakon znanstvenog skupa, koji će se održati na Papinskom orijentalnom institutu (Pontificio Istituto Orientale), pored bazilike Svete Marije Velike, u muzeju bazilike bit će otvorena izložba pod istim nazivom. Oba događanja suorganiziraju Staroslavenski institut iz Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Istoga dana u prostorijama Mađarske akademije u Rimu, koja se nalazi u palači Falconieri, održat će se znanstveni skup o hrvatskom humanistu Faustu Vrančiću, pod nazivom Faust Vrančić u kontekstu europske baštine.

Nakon predavanja u prostoru ove mađarske ustanove bit će otvorena istoimena izložba, na kojoj će biti izloženi modeli Vrančićevih izuma, kao i njegova književna, jezična i teološka djela. Uz spomenuto veleposlanstvo i veleposlanstvo Mađarske pri Svetoj Stolici, skup suorganiziraju Tehnički muzej iz Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i HAZU.

U subotu 17. studenog u Bazilici Svete Marije Velike održat će se svečana misa na staroslavenskom jeziku, koju će u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima za završetku posjeta „ad limina apstolorum“ predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit Josip kard. Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku.

U ponedjeljak 12. studenog biskupi će nakon mise na grobu Sv. Petra otvoriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete stolice za hrvatski narod. Ploča će biti na latinskom.

Kako javlja IKA, u prigodi svetkovine Sv. Nikole Tavelića i Dana hrvatskih rimskih studenata, u nedjelju 11. studenog nakon večernje mise u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima, ženska klapa iz Dubrovnika Anfora nastupit će s bogatim programom.

KT