Dolac

Dolac kod Travnika: Blagoslov vitraja župne crkve


U povodu spomendana Sv. Antuna Pustinjaka u župnoj crkvi Uznesenja BDM Dolac kod Travnika bit će slavljena sveta misa 17. siječnja u 11 sati.

Misno slavlje i blagoslov 16 novih vitraja predvodi provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, a glazbena pratnja su dolački župni zbor i fra Emanuel Josić. Istoga dana bit će izložene skice za vitraje u župnom izložbenom prostoru što će upotpuniti ovaj značajan događaj.

„Potaknuti potrebom i osjećajem nedostatka ratom razorenih umjetničkih sadržaja odlučili smo se za prostornu obnovu crkve kroz nove vitraje, a ovu ideju i realizaciju povjerili smo dvojici afirmiranih akademskih umjetnika: Zdenku Jurišiću i Vlatku Blažanoviću. Zahvalni smo umjetnicima koji su svakim vitrajem unijeli novo svjetlo, toplinu i duhovnost crkvi koja, uz prastare sačuvane postaje križnog puta, sada ima i izuzetno vrijedne radove. Nadamo se i vjerujemo da će ovi vitraji i njihova sakralna toplina trajati i duhovno opremati kako dolačku župnu crkvu, tako i vjernike koji će istu poruku duhovne topline prenositi u svoje obitelji“, istaknuo je dolački župnik fra Zoran Livančić.

Župnik zahvaljuje svim darovateljima koji su podržali izradu vitraja i prepoznali potrebu duha u vremenu u kojem je važnije nego ikada biti vizionar duhovnosti, mira i ljubavi. „Prije ugradnje vitra u župnoj crkvi su postavljeni novi prozori kako bi se potom u njih ugradili vitraji kroz protekle dvije godine“, dodao je fra Zoran. 

KT