Švedska

Ekumenski susret biskupa, prijatelja Pokreta fokolara o slušanju Duha Svetoga


U Švedskoj će se, dvije godine nakon događaja u Lundu koji je dao novi poticaj ekumenskom dijalogu, od 6. do 9. studenoga održati 37. ekumenski susret 40 biskupa različitih kršćanskih Crkava, prijatelja Pokreta fokolara.

Kako javlja Vatican News, stvarati zajedništvo kako bi postalo svjedočanstvo, smisao je tih povremenih susreta biskupa prijatelja fokolara koji žele produbiti duhovnost jedinstva nastalog po karizmi Chiare Lubich. Nakon Jeruzalema, Istambula, Londona, Augsburga, Katowica i drugih gradova značajnih za ekumenski hod, sudionici 12 kršćanskih Crkava koji dolaze iz 18 zemalja okupit će se da bi razmišljali o temi Dah Duha Svetoga, Crkva i današnji svijet. Na susretu će se također govoriti i o drugim temama; od ekumenskih izazova u različitim zemljama do smisla pomirenja u suvremenoj kulturi, pa do obnove u Crkvi i sinodalnosti.
Prostora će se dati i pitanju „Reformacije“ i njezinom značenju za Crkve danas.

Podsjetimo kako u zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali papa Franjo i biskup Munib Younan, tadašnji predsjednik Svjetske luteranske federacije, između ostaloga piše: „Obećavamo da ćemo zajedno svjedočiti milosrdnu Božju milost, vidljivu u Kristu raspetom i uskrslom. Obećavamo da ćemo se zalagati za daljnji rast u zajedništvu ukorijenjen u krštenju, dok nastojimo ukloniti preostale prepreke koje nas sprečavaju da postignemo puno jedinstvo u skladu s voljom Krista koji želi da budemo jedno, da bi svijet uzvjerovao“ (Iv 17,22).

KT