Sarajevo

Izložba fotografija "Camino" vlč. Ilije Orkića


Izložba fotografija „El camino“, koje je tijekom hodočašća u Španjolskoj prema grobu Sv. Jakova snimio vlč. Ilija Orkić, bit će održana 12. veljače u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Organizatori izložbe su NCM Ivan Pavao II. i ogranak Matice hrvatske u Žepču, a program počinje u 19.00. Od mnoštva fotografija za izložbu je izrađeno njih 40, koje dočaravaju put, osobe, pejzaže i mjesta kroz koja se hodočasti, ali i na svojevrstan način svjedoče i o promišljanju hodočasnika tijekom puta.

Vlč. Ilija Orkić je župnik u župi Sv. Ane Radunice kod Žepča. Rođen je 1969. u Vidovicama. Postao je svećenik vrhbosanske nadbiskupije 1996. Uz svećeničke dužnosti vlč. Ilija rado druguje s fotoaparatom kojim bilježi zanimljive ljude, mjesta i događaje.

El Camino ili jednostavno CaminoPut je po značaju i broju hodočasnika nakon Isusova groba i groba Sv. Petra u Rimu treće po značaju među katolicima. Iako su mnoga Gospina svetišta posjećenija, značajno je i hodočašće na grob apostola Jakova koji je bio među važnijim Isusovim učenicima.

Camino Francese (francuska ruta) je put u razdaljini od 800 kilometara koje hodočasnici prelazi pješice već 1 000 godina. Hodočašće započinje u Francuskoj u mjestu St. Jean-Pied de Port, 10-ak kilometara od Španjolske granice. Ide preko Pirineja i polako se spušta u lijepu i prostranu ravnicu u Španjolskoj.

Zatim se pješači kroz pokrajinu Navara prema gradu Pamploni (na baskijskom jeziku Iruña); nadalje prema Burgosu gdje je jedna od najljepših i najvećih katedrala na svijetu. Potom prema gradu Leonu i završava na grobu Sv. Jakova apostola u mjestu Santiago de Campostela. Većina hodočasnika se zaputi i do Finis terre – mjesta udaljenog od Santiaga 80-ak kilometara, zvanog još i Kraj svijeta.

Na grob Sv. Jakova hodočasti se iz raznih smjerova, a Camino pješice ili na biciklu godišnje napravi do 200 000 osoba iz cijelog svijeta. Među njima su najbrojniji katolici, ali ima i pravoslavaca, protestanata, ateista, ljudi u potrazi za Bogom i u rješavanju osobnih nedoumica... Najbrojniji su hodočasnici iz Španjolske, Italije, Francuske, Koreje i Njemačke, ali ih ima i iz Rusije, Kine, Brazila, Australije, Južnoafričke Republike, Bosne i Hercegovine, Hrvatske…

Jedan španjolski svećenik prošao je 1970-ih cijeli put markirajući ga tako da je na svakih 200-tinjak metara postavio žute strjelice, a duž cijelog puta postoje i takozvane Albergue, kuće u kojima hodočasnici mogu prenoćiti. Hodočasnici nabave putovnicu Credential u koju se dobije pečat u svakom mjestu, koja perigrinima (hodočasnicima) omogućuje pomoć u putu, određene privilegije i popuste u restoranima, trgovinama, prenoćištima, i td.

KT