Rama Šćit

Mala Gospa u župi Rama Šćit


Po staroj ramskoj tradiciji, na blagdan Male Gospe hodočasti se na Šćit, u svetište Majke od milosti – Gospe Ramske.

Priprava za ovaj blagdan bit će kroz trodnevnicu koja će započeti 5. rujna prema sljedećem rasporedu. U srijedu u 18 sati je misa za dobar početak nove školske godine i blagoslov školskih torbi, školaraca, studenata, nastavnika, profesora i odgojitelja.

U četvrtak 6. rujna u 18 sati je misa za hodočasnike, a 7. rujna u 18 sati je misa uočnica u samostanskom dvorištu. Misu će predslaviti i pod njom propovijedati fra Vinko Sičaja, župnik u Livnu.

Na sam blagdan Male Gospe u 07.30 je rana misa, a u 11 sati pučka misa u samostanskom dvorištu. Misu će predslaviti i pod njom propovijedati fra Petar Klapež, gvardijan Franjevačkog samostana u Sinju.

Kroz trodnevnicu, svi oni koji žele pristupiti sakramentu ispovijedi za to će imati mogućost od 17 sati. Na blagdan Male Gospe u Ramu hodočaste mnogobrojni vjernici iz brojnih župa diljem BiH, a posljednjih godina sve je više vjernika iz susjedne Hrvatske koji na taj dan dolaze na Šćit i u Ramu.

Iz Franjevačkog samostana Rama Šćit pozivaju vjernike na hodočašće, a poseban poziv upućuju iseljenim Ramcima. „Dođite na Malu Gospu i budite dio rijeke hodočasnika jer na blagdan Male Gospe svi putovi vode u Ramu. Zavjet svakog Ramca je barem jednom na godinu doći u Ramu i hodočastiti na Šćit na blagdan Male Gospe“, prenosi Rama-prozor.info.

KT