Međunarodna Paneuropska konferencija u Orašju


Konferencija pod nazivom „Europski proces proširenja – prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija“, održat će se u Orašje u hotelu Navis od 25. do 27. svibnja.

Paneuropska unija BiH i ove godine organizira veliku međunarodnu konferenciju o europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjelovat će predstavnici paneuropskih organizacija iz nekoliko zemalja, predvođenih predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnici europskih institucija i organizacija, domaći društveno-politički, akademski, kulturni i drugi predstavnici, kao i veleposlanici i drugi diplomatski predstavnici. Tako će svoja izlaganja, pored ostalih, imati zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Norbert Lins, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Lars – Gunnar Wigemark, potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije Mislav Ježić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić, šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Drahoslav Štefanek, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Paneuropske unije Njemačke Bernd Posselt, profesori na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasmina Osmanković i Elmir Sadiković, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH mons. Franjo Topić i mnogi drugi.

Na kraju konferencije, kao i svake godine, bit će usvojena Paneuropska deklaracija koja će biti upućena predstavnicima bh. institucija i Europske unije.

Međunarodna konferencija realizira se pod pokroviteljstvom Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, Ured predsjednika Federacija BiH Marinka Čavare.

Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta Joint Citizens' Forces – Common European Future, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta The Europe for Citizens Programme, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Paneuropska unija BiH, kao sastavnica Međunarodne paneuropske unije, najstarije organizacije koja promiče europsko jedinstvo, radi na promicanju europskih vrijednosti i standarda kako bi BiH čim prije postala članicom Europske unije.

Detalji konferencije bit će priopćeni na konferenciji za novinare u Sarajevu 22. svibnja (utorak) s početkom u 12 sati u EU info Centru, Skenderija 3a.

KT