Kreševo

Međunarodni festival stare glazbe „Vrhbosna“


Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu bit će mjesto održavanja međunarodnog festivala stare glazbe Vrhbosna, koji će se održati 24. lipnja.

Glazbeni događaj započet će u 19 sati, a djela velikih talijanskih skladatelja, kao i djela iz hrvatske orguljaške baštine, izvest će sopranistica Arijana Gigliani Philipp i orguljaš Edmund Andler-Borić.

Antonio Vivaldi nezaobilazni je skladatelj na programima svih glazbenika. On je glazbenik koji je u svoje vrijeme očaravao talijansku i europsku publiku. Mnoge njegove skladbe vremenom su pale u zaborav, no krajem 19. stoljeća i kroz cijelo 20. stoljeće Vivaldi je doživio potpunu renesansu. Skladatelj je to razigranog talijanskog baroka s pravim mediteranskim ugođajem. Arija koja će se čuti na programu ulazi u red poznatijih i popularnijih njegovih sopranskih arija.

Glazbena šetnja nastavit će se predstavljanjem hrvatske orguljaške baštine koja možda i nije osobito velika i za europske standarde značajna, ali je ipak iznimno vrijedna za Hrvate i za razdoblje u kojem je nastala. Niz političko-socijalnih čimbenika kroz hrvatsku povijest utjecalo je na porast važnosti franjevačkog reda umjesto ukinutih isusovačkih družbi i njihovih utjecaja na glazbeno-kulturne mijene. Nisu to bila vremena za neku visoku umjetnost, ali ipak u nešto mirnijem dijelu tadašnje Hrvatske, u hrvatskom Zagorju, po franjevačkim samostanima djeluju anonimni skladatelji koji pišu kratke sonate, menuete, pastorale i slično da bi obogatili tadašnju liturgiju ni ne sluteći kakve su bisere 18. stoljeća ostavili današnjici. Te sonate primjer su prave predklasike, vedre, optimistične, lagane za slušanje i pomalo naivne i nevine, ali iznimno vrijedne.

Giulio Caccini još je jedan biser talijanske glazbe ranoga baroka. Njegova Ave Maria doživjela je nebrojene izvedbe i obrade za razne sastave. Ovim povodom bit će izvedena u verziji za sopran i orgulje. Ta skladba, iako napisana na početku baroka, svojom melodijom silno podsjeća na kasni romantizam.

Pietro Mascagni talijanski je skladatelj romantizma. Bio je dobar prijatelj velikoga talijanskog skladatelja Puccinija koji je zasigurno ostavio traga na njegov rad. Njegovo najveće djelo je opera Cavalleria Rusticana iz koje je arija Ave Maria.

Na Bachov preludij u C-duru iz zbirke Dobro ugođeni klavir francuski skladatelj Charles Gounod napisao je jednu od najljepših i zasigurno najprepoznatljivijih Ave Maria. Nezaobilazna je to skladba na mnogim programima.

Još jedan talijanski skladatelj opere i opernih arija našao se na programu među hrvatskim anonimnim franjevačkim skladateljima. Verdijeva Ave Maria iz opere Otello jedna je od najbolnijih Ave Maria s vrlo zahtjevnom interpretacijom.

KT/ A.Đ.