Sarajevo

Misa za Svjetski dan bolesnika


Na spomendan Gospe Lurdske i na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače svetu misu za sve bolesnike u crkvi Sv. Vinka Paulskog u Sarajevu u 17 sati, predvodit će mons. dr. Pavo Jurišić, vrhbosanski kanonik i postulator kauze Sluge Božjega Josipa Stadlera.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače. Ustanovio ga je sveti papa Ivan Pavao II. 1992., kako bi potaknuo sve ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi i njezi oboljelih, piše KTA.

Namjera je i zahvaliti svima koji skrbe o bolesnicima – zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i mnogim drugim djelatnicima i volonterima koji su u središte svoga djelovanja stavili bolesnika i njegove potrebe. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Dan bolesnika ne bi trebao biti samo dan posjeta bolesnika, starih i nemoćnih osoba i bolesne djece, već dan kada bi svi bar nakratko podigli u sebi svijest, dan koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

KT