Najava: Komemoracija o 26. obljetnici stradanja Plehana


Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva. Toga nadnevka svake godine, u večernjim satima svetom misom obilježava se sjećanje na tu veliku tragediju.

Komemoracija o 26. obljetnici stradanja Plehana odražava se u ponedjeljak 2. srpnja u župi Sv. Marka u ovom posavskom mjestu.

Tim povodom na svetoj misi s početkom u 18 sati u novosagrađenoj plehanskoj crkvi, koju će predvoditi fra Petar Matanović molit će se Božju Providnost za očuvanje sjećanja, iscijeljenje duhovnih rana i obnovu Plehana.

Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva. Tom prilikom stradao je i franjevački samostan, a u narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katoličkog puka, koji je pred ratnim strahotama morao u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake godine na nadnevak 2. srpnja, u večernjim satima svetom misom obilježava se sjećanje na tu veliku tragediju, za koju još nitko nije odgovarao.

B.L./ KT