St. Gallen

Najava Plenarne skupština CCEE-a


Godišnja plenarna skupština Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održat će se u Santiago de Composteli u Hospederiji San Martín Pinario od 3. do 6. listopada.

Kako je objavio Ured za medija CCEE-a, godišnja plenarna skupština održava se u Santiago de Composteli u Hospederiji San Martín Pinario na poziv nadbiskupa Santiaga, mons. Juliána Barria i uz potporu čitave Španjolske biskupske konferencije.

Odabrana tema ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja je: Europo, je li vrijeme za buđenje? Znakovi nade. U središtu radova zasjedanja bit će kulturna, politička i društvena analiza prilika u Europi, posebno novije povijesti, povjerena francuskoj filozofkinji Chantal Delsol. U nastavku plenarne skupštine utvrdit će se najznačajnije elemente koji utječu na Crkvu i društvo Staroga kontinenta, spominjući se kršćanskih korijena utkanih u europsku povijest i kulturu.

Na kraju će članovi CCEE-a predstaviti najvažnije inicijative vlastitih biskupskih konferencija i govoriti o znakovima kršćanske nade koji svaki dan rastu u našim zajednicama i koji u životima i primjerima svetaca nalaze posebno ohrabrujući znak.

Uz to, ove godine se obilježava 20 godina od proglašenja triju žena svetim zaštitnicama Europe: 1. listopada 1999. Sv. Ivan Pavao II. proglasio je Sv. Brigitu Švedsku, Sv. Katarinu Siensku i Sv. Tereziju Benediktu od Križa zaštitnicama Europe, zajedno sa Sv. Benediktom Nursijskim i Sv. Ćirilom i Metodom.

Također, bit će upriličene tri konferencije za novinare. Prvu će 3. listopada održati predsjednik CCEE-a kard. Angelo Bagnasco, prije uvodnog zasjedanja Plenarne skupštine na koje su pozvani i novinari. Preostale dvije 4. i 5. listopada održat će dvojica potpredsjednika CCEE-a, mons. Stanisław Gądecki i kard. Vincent Nichols.

KT