NAJAVA: Proslava 40 godina župe Briješće


U subotu, 6. srpnja, župa Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom prigradskom naselju Briješće, proslavlja 40 godina od svoga kanonskog utemeljenja. Misno slavlje u 11:00 h predvodi vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

Vjernička zajednica u Briješću, koja danas broji 185 članova, u odnosu na predratnih oko 900, proslavlja četiri desetljeća otkako je 8. srpnja 1984. dekret o njezinu kanonskom utemeljenju potpisao tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović.

Iako put njezina osnutka nije slijedio uobičajeni redoslijed – da je narod tražio, savjetovao se i davao jamstva da želi i može imati župu, pa nadbiskup sa suradnicima to izvidio i odobrio – nego je bio plod određenih drugih okolnosti, ipak se ova župa uspjela održati do danas. Prošavši teško iskušenje komunističkih restrikcija i još teže ratno razdoblje kada je praktički bila na prvoj crti bojišnice, pa zatim i tegobno vrijeme poraća, pod nebeskom zaštitom Sv. Leopolda Mandića, ipak je uspjela opstati.

„Proslavljajući 40 godina postojanja, želimo Bogu zahvaliti za sve milosti kojima je obasipao ovu župu i također, utječući se zagovoru Sv. Leopolda, zamoliti da nas vodi u svim budućim izazovima koje vrijeme donosi. Istodobno, radost ovoga skromnog jubileja želimo podijeliti sa svima koji su na bilo koji način s nama povezani“, rekao je župnik vlč. Josip Vajdner, upućujući svima dobrodošlicu na proslavu te napominjući kako je župa za tu prigodu otisnula Običajnik župe Briješće: 1984.-2024. kojega će svi moći nabaviti po promotivnim cijenama.

Misno slavlje u 11:00 h predslavit će vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a pjevanje na misi animirat će zbor mladih župe Stup.

Nakon euharistijskog slavlja za sve pristigle goste bit će organiziran ručak pod šatorom na župnom parkingu, a da sve bude u još radosnijem tonu pobrinut će se braća Ćorić iz Novog Travnika koji će biti zaduženi za glazbu i neizostavno narodno kolo.

KT