Banja Luka

Okrugli stol u svjetlu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu


Europski centar za mir i suradnju i Međunarodna paneuropska unija organiziraju, 14. prosinca, okruglo stol „Europska zvijezda mira u Banjoj Luci - 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu.“

Na okruglom stolu, koji se održava u dvorani Europske akademije u Banjoj Luci (biskupski ordinarijat), govorit će banjolučki biskup dr. mons. Franjo Komarica, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije akademik Pavo Barišić, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić, počasni predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine dr. mons. Franjo Topić te dopredsjednik Paneuropske unije Njemačke Andreas Raab.

Moderator okruglog stola bit će zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran.

Govorit će se o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali prije svega o projektu Kuća susreta Marija Zvijezda – Europski centra za mir i suradnju realizira u okviru istoimenog trapističkog samostana u Banjoj Luci.

Riječ je o kući tj. Europskom centru koji u svojemu nazivu sadržava pojmove mira i suradnje. Stožerna je misija zasnovana na obrazovnim programima i susretima europske mladeži i svih ljudi dobre volje. Utemeljen je kao neprofitna međunarodna organizacija za vjerske i obrazovne, kulturne i gospodarske programe, susrete, suradnju i razmjenu u području interkulturalnoga, međuetničkoga, međuvjerskoga i političkoga dijaloga.

J.P. KT