Predstava ''Stadler'' u Prozoru


U organizaciji Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama, Hrvatsko kazalište iz Travnika gostovat će u Prozoru u subotu, 28. siječnja gdje će u Domu kulture, s početkom u 19 sati, izvesti predstavu "Stadler".

Predstava je uprizorena u povodu 104. obljetnice smrti prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja sestara Služavki Malog Isusa Josipa Stadlera.

Glumci i glumice su u svom scenskom prikazu uprisutnili nadbiskupa Stadlera iz njegovih dječačkih dana i iz godina obnašanja službe pastira Crkve vrhbosanske tijekom kojih je, zajedno sa stoljetnim čuvarima svjetla kršćanske vjere na prostorima BiH i šire – franjevcima Provincije Bosne Srebrene, zatim redovnicima i redovnicama raznih družbi i kasnije dijecezanskim svećenicima uspio izgraditi brojne crkve i crkvena zdanja te voditi Božji puk Kristovim putem u teškim vremenima.

Posebno je istaknuto Stadlerovo širenje pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu, štovanja Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa.

Prikazano je i njegovo utemeljenje sestara Služavki Malog Isusa te citirana neka od brojnih pisama kojima ih je očinski usmjeravao u njihovu životu i radu.

Istaknuta je i Stadlerova ljubav prema siromasima i davanje mudrih savjeta svećenicima.

Spomenut je i prijedlog pojedinih predstavnika vlasti da nadbiskup Stadler bude imenovan kardinalom kako bi ga premjestili iz Sarajeva u Rim te citirane Stadlerove riječi da će prihvatiti kardinalsku čast samo pod uvjetom da ostane u Sarajevu i u Bosni.

Vizualno su prikazana i brojna zdanja izgrađena za vrijeme nadbiskupa Stadlera, među kojima veliki broj crkava te Nadbiskupska gimnazija u Travniku, Bogoslovno sjemenište u Sarajevu te sirotišta Betlehem i Egipat.

"Pozivamo vas da dođete i svojom nazočnošću uveličate spomen na slugu Božjega Josipa Stadlera koji je ostavio veliki trag u BiH i mjesnoj Crkvi", istaknuli su organizatori, a kako je objavio Ramski internet portal.

J.M., KT