Zagreb

Predstavljanje knjige Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights“


Hrvatsko katoličko sveučilište i Kršćanska sadašnjost organiziraju predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman „Alojzije Stepinac-Pillar of Human Rights“ u srijedu 13. veljače u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Knjigu će u Velikoj dvorani HKS-a predstaviti: izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige; Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja te dr. sc. Esther Gitman, autorica. Predstavljanje će moderirati don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

„Knjiga Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights istražuje kako je mladi svećenik iz ruralne Hrvatske postao junak nacije, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Kao starozavjetni prorok nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom tri totalitarna režima. Branio je učenje Crkve i na taj način pokazao kako produhovljeni čovjek usmjeren na univerzalne vrijednosti može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti“, stoji u sažetku knjige.

Esther Gitman rođena je u Sarajevu, tada dijelu NDH, te je njena obitelj morala napustiti grad zbog progona Židova. Dokrotirala je na temu Rescue of Jews in the Independent State of Croatia, 1941.-1945. (Spašavanje židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.) .

Kako je posvjedočila u jednome intervjuu, istraživanjem spašavanja Židova u NDH počela se baviti nakon što ju je kći koja ima šestero djece upitala kako je uspjela preživjeti holokaust u vrijeme nacističke strahovlade. U svojim istraživanjima ostala je fascinirana hrabrošću i požrtvovnošću Hrvata u spašavanju Židova, a osobito njihovog pastira kardinala Alojzija Stepinca, piše narod.hr.

KT