Zagreb

Proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti


Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti bit će 12. lipnja. Cjelodnevni programodvijat će se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali.

U prvome dijelu programa, koji je sastavljen od četiri cjeline, s početkom u 09.00 u dvorani Vijenac održat će se znanstveni kolokvij Vjera i kultura.

Predavanje o temi Kršćanska sadašnjost – tradicija i modernitet održat će prof. dr. sc. Stjepan Kušar. Nakon njega svoje će predavanje o temi Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkome društvu održati dvoje predavača prof. dr. sc. Slavko Slišković i doc. dr. sc. Ana Biočić. Uslijedit će rasprava o predavanjima, a nakon kraćeg odmora svoja će izlaganja iznijeti doc. dr. sc. Krunoslav Novak o temi Kršćanska sadašnjost u aktualnom društvenom i kulturnom kontekstu – Vjerska kultura u suvremenim medijima komuniciranja – poželjne perspektive djelovanja KS-a, te doc. dr. sc. Ivan Dodlek o temi Kršćanska sadašnjost na putu ljepote – Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture.

Uslijedit će plenum, ručak i odmor, a posjetitelji će u predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta moći razgledati prigodnu izložbu o 50 godina Kršćanske sadašnjosti.

U trećemu, poslijepodnevnom dijelu programa, najprije će u 16 sati, ponovno u dvorani Vijenac, biti održana svečana proslava pod nazivom Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika. Nazočnima će se prigodnom riječi obratiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te uzvanici, a u nastavku programa, u kojem će se u pet slika prikazati djelovanje i postignuća Kršćanske sadašnjosti, nastupit će Collegium pro musica sacra, Gudački kvartet Sebastian, klapa Nostalgija i harfistica Mirta Lice koji će izvesti više skladbi uklopljenih u tekstualni i vizualni dio programa. Voditelji programa bit će mr. sc. Tanja Popec i dramski umjetnik Robert Kurbaša.

Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključite će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati. Liturgijsko će pjevanje predvoditi Collegium pro musica sacra, a među ostalim izvodit će i Hrvatsku misu za četveroglasni mješoviti zbor Petra Kneževića (1701.-1768.). Za orguljama će biti Neven Kraljić, dirigent će biti Tihomir Prša, a umjetnička voditeljica s. Cecilija Pleša.

KT