Proslava Majke Božje Bistričke u doba pandemije


Proslavi blagdana prethodi hodočasnička subota, 11. srpnja kada će u Mariju Bistricu doći hodočasnici iz Remeta. Na svetkovinu Majke Božje Bistričke u ponedjeljak, 13. srpnja svečanu blagdansku misu predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Mariju Bistricu

Hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Mariju Bistricu

Iako je hodočasnički program ovoga ljeta uvjetovan epidemiološkim mjerama i smanjen je broj organiziranih dolazaka vjernika, Majka Božja Bistrička svakodnevno privlači molitelje – pojedince, obitelji, pješake i bicikliste. Potvrdio je to u razgovoru za emisiju "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija rektor svetišta preč. Domagoj Matošević.

Proslavi blagdana prethodi hodočasnička subota, 11. srpnja kada će u Mariju Bistricu doći hodočasnici iz Remeta. Među njima su i brojni pješaci koji će sudjelovati u misi u 18 sati. U nedjeljno jutro, 12. srpnja, nakon mise u 7.30 imat će svečani ophod i potom povratak prema Zagrebu. Nakon redovitih nedjeljnih misnih slavlja u Crkvi na otvorenom, navečer se slavi uočnica blagdana Majke Božje Bistričke.

“Tradicija je, uoči samog blagdana, ove godine u nedjelju, formirati svečanu procesiju iz Crkve na otvorenom do kapelice na Vinskom Vrhu. Ondje je naše prasvetište. Naime, kip Majke Božje Bistričke najprije je bio u staroj kapelici na Vinskom Vrhu, ali je zbog opasnosti od najezde Turaka iz smjera Konjščine premješten u Mariju Bistricu i tu je ostao do današnjeg dana. Zato mi uoči blagdana idemo u procesiji do kapelice na Vinskom Vrhu gdje slavimo misu”, najavio je preč. Matošević pozivajući vjernike da se u nedjelju u 20.30 okupe u Crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici i krenu do Gospinog prasvetišta.

“Pješačimo uz molitvu krunice, pjesmu i razmatranja. Kad dođemo na Vinski Vrh slavit ćemo misu koju će ove godine predvoditi vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, župe koja je za nas svetište našeg kardinala bl. Alojzija Stepinca”.

Na svetkovinu Majke Božje Bistričke u ponedjeljak, 13. srpnja mise u bistričkom svetištu su u 7.30, 9 i 18 sati, a svečanu blagdansku misu u 11 predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Nakon mise bit će blagoslov dovršenih radova na obnovi bistričkog tornja. “Mi smo prije korona-krize i potresa započeli s velikom, zahtjevnom i potrebnom obnovom tornja, i osobito krovišta tornja.

Naime, za vrijeme velikih oluja pokrov nam je padao i prijetila je opasnost i za hodočasnike uslijed padanja crijepa s krovišta. Zato smo prionuli obnovi koju, Bogu hvala, i završavamo. Nakon mise u ponedjeljak blagoslovit ćemo obnovljeni toranj i krovište. Skele će još kratko ostati, jer uvijek se nađe neki detalj kojega treba završiti dok je skela postavljena. No, vjerujemo da ćemo do kraja srpnja sve skinuti i da će naš zvonik i toranj zablistati u novom sjaju”, kazao je, kako prenosi IKA, preč. Domagoj Matošević.

J.Vr.,KT