Sarajevska premijera dokumentarnog filma "Dobri pastir"


U organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije i Udruge "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika, 27. listopada na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu održati će se sarajevska premijera dokumentarnog filma "Dobri pastir".

Film redatelja Srđana Segarića kod struke i publike izazvao golem interes i pohvale.

Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru.

Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografijama, dokumentima i filmskim zapisima iz tih vremena.


Fra Flavijan je rođen u Virovitici 31. srpnja 1933. Kao mladić stupio je u franjevački red te je zaređen 1952. u Zagrebu. Godine 1962. došao je u Borovo naselje s teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi zajedno sa svojim vjernicima crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.
Gradnja crkve je herojsko djelo kad se uzme da je fra Flavijan uspio sagraditi tu velebnu crkvu i samostan u mjestu okruženom komunistima koji su bili neobično žestoki. Gradnja je trajala punih 14 godina, dana 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske je posvećena.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Nakon duge i teške bolesti umro je 16. studenoga 2017., u varaždinskoj bolnici.

Premijeri filma u Sarajevu nazočit će načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, ravnatelj Razvojne agencije TINTL, Mladen Markešić i producent Antun Ivanković.

KT