Studijski dan "Potraga za korijenima" 2018


Želeći potaknuti interes za istraživanjem baštine te produbiti ljubav prema identitetu i kulturi općenito, HKZ Troplet i ove godine, u okviru Tropletovih dana kulture 2018, organizira studijski dan "Potraga za korijenima".

Želja je okupiti mlade vjernike koji su najaktivniji u mostarskim župnim zajednicama te s njima posjetiti povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, muzeje i galerije, tragajući za povijesnim korijenima našeg naroda i kulture.

Prošle godine je organiziran studijski dan u potrazi po Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji (http://www.troplet.ba/?p=16501),  a ove se godine planira tragati na krajnjem zapadu Mostarsko-duvanjske biskupije i dijelu Banjolučke biskupije.

Organizatori planiraju posjetiti franjevački muzej Fra Jozo Križić i baziliku u Tomislavgradu, Samostan-Duhovni centar Karmel Sv. Ilije” na Buškom jezeru gdje će biti priređen ručak za sudionike, te zatim posjetiti Franjevački muzej i galerija, kao i crkvu i samostan na Gorici u Livnu.

Polazak je predviđen autobusom u 8 sati, u subotu 27. listopada, s platoa ispred stadiona Zrinjskog (podno Velikih stuba). Očekuje se povratak oko 17 sati.

Organizatori pozivaju  mlade vjernike mostarskih župa, a posebno njihove župnike i svećenike, na sudjelovanje u ovoj aktivnosti, te prijave po desetak najaktivnijih mladih osoba iz svojih župa. Ciljana skupina su mladi, učenici viših razreda srednje škole (maturanti) i studenti. Ovo bi na neki način trebala biti i nagrada za njihov rad i zalaganje, jer mislimo da je ovo jedan lijepo i sadržajno studijsko putovanje, prigoda za  upoznavanje s našom baštinom, ali i prilika za upoznavanje i druženje sa svojim vršnjacima iz drugih župa s kojima dijele iste ili slične svjetonazore i poglede na život.

Popis sudionika dostavi na naš e-mail: troplet@troplet.ba ili našoj pleternici za mlade, gospođici Dori Rozić, telefonski na broj 063/723-805 do srijede, 24. listopada.

KT