Svjetski dan mentalnog zdravlja


Povodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Bosne i Hercegovine, u suradnji s mrežom partnera iz jugoistočne Europe, pokrenuo je javnu kampanju pod sloganom: „Srušimo predrasude o mentalnim poteškoćama“.

Foto: caritas.ba

Foto: caritas.ba

Kampanja ima za cilj podići svijest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba s mentalnim poteškoćama, a provodi se u okviru EU financiranog projekta SOCIETIES – Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u jugoistočnoj Europi.

U svijetu više od 400 milijuna ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a daleko veći broj stanovnika ima neki oblik mentalnih poteškoća. Od toga dvije trećine nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe s mentalnim poteškoćama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. Okruženje je često sklono negirati postojanje njihove bolesti, stoga se ove osobe često karakterizira i kao „osobe koje samo skreću pažnju na sebe“.

Ovom kampanjom nastojimo ukazati kako su mentalni poremećaji prave bolesti, poput svih drugih, te kako se uz odgovarajući tretman mogu efikasno liječiti, naročito ukoliko se s liječenjem započne na vrijeme.

Ovogodišnja kampanja se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix; Udrugom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar; Kantonalnim udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji APEL Sanski Most.

Sarajevo
Caritas BiH će 10. listopada na Trgu djece Sarajeva – ispred BBI centra, u terminu od 11-13 sati dijeliti promotivne materijale s ciljem senzibiliziranja javnosti te uputiti poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.
Kontakt osoba: Miroslav Valenta +387 (0) 63 690 464.

Tuzla
Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix ovim povodom, a u okviru kampanje Bezbroj razloga za život organizira:
9. listopada – Tribina za građane Tuzle Razgovori o mentalnom zdravlju, uz projekciju filma studenata IPI Akademije F41 i ja u Art Galeriji GM, Univerzitetska 2a, Tuzla, s početkom u 18 sati; 10. listopada – Dan otvorenih vrata Udruženja Feniks povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u njihovim prostorijama, Izeta Sarajlića 20, Tuzla, od 9 do 16 sati; (ručak za zvanice i predstavnike medija biti će organiziran u 13 sati).
Za sve dodatne detalje i informacije, kontakt: Vahid Đulović, +387 (0) 61 298 239.

Mostar
Udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar ovom prigodom organizira tribinu u Centru za mentalno zdravlje Mostar. Tribina će se održati 10. listopada u prostorijama Centra za edukaciju kadrova, i to s početkom u 10:30 sati.
Kontakt: 063 969 186.

Sanski Most
Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji APEL Sanski Most, 10. listopada pak organizira uličnu akciju. Promocija će se održati u Malom parku na rijeci Zdeni od 10 do 12 sati.
Kontakt: Emina Horozović +387 (0) 61 420 859.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaji ne diskriminiraju, ne biraju spol, uzrast, zanimanje, niti razinu obrazovanja... Nitko nije imun! Može se dogoditi svakome!

Caritas BiH potiče sve građane, poglavito mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, jer se može dogoditi svakome. U zajedničkim naporima solidarnost treba biti trajna obveza i osnovno načelo u borbi za opće dobro. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste!

#mozesedogoditisvakome

KT