Travnik: Etnografska izložba Velimira Bugarina


U sklopu kulturne manifestacije "Andrićevi dani 2019." u petak, 1. studenoga u 19:00 sati u Zavičajnom muzeju Travnik bit će održana etnografska izložba novotravničkog autora Velimira Bugarina, nazvana "Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX stoljeće".

Cilj izložbe Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX stoljeće je oživjeti djetinjstvo, te prikazati razvoj igre i igračaka od početka XX stoljeća do danas. Ovom izložbom žele se privući najmlađi članovi zajednice kako bi se upoznali s djetinjstvom, igrom i igračkama svojih roditelja te djedova i baka, a isto tako odrasle potaknuti da se prisjete vlastitog djetinjstva te upoznaju s modernim trendovima djetinjstva današnjice.

Autor ovom izložbom prvenstveno želi komparativnim modelom predstaviti djetinjstvo, igru i igračke u urbanim i ruralnim sredinama, odnosno segmente tradicionalnog i modernog doživljaja djetinjstva. Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina koje su međusobno povezane. Započinje s prikazom tradicionalnih drvenih igračaka s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španjolske, Rusije, Izraela i Grčke.

Velimir Bugarin, rođen je 1985. u Novoj Biloj kod Travnika. Na Sveučilištu u Zadru preddiplomski studij iz etnologije i kulturne antropologije te iz povijesti završava 2009. godine, a diplomski 2011..

Autor je izložbi Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine (2016.) te Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX. stoljeće (2018.). Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata. Zajedno s dr. sc. Mariom Katićem urednik je i koautor monografije Novi Travnik između utopije i nostalgije (2016.). U suradnji s Ivanom Zecom objavio je monografiju Dva stoljeća Slimena (2018).

KT