Tropletovi dani kulture 2019.“


Hrvatska kulturna zajednica Troplet i ove godine priređuje manifestaciju „Tropletovi dani kulture“ te će kao i prethodnih godina, započeti Molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu.

U okviru Tropletovih dana kulture 2019. planirani su sljedeći sadržaji:

Sudjelovanje Tropletovih izvidnika u Molitvenom pohodu za Domovinu na kraljevski grad Bobovac, 26. listopada

18. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 16. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga bit će upriličeni u subotu, 26. listopada.

U Pohodu već godinama sudjeluju Tropletovi izvidnici (djeca iz viših razreda osnovne škole). Nakon Pohoda slijedi posjet crkvi i franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci i razgledanje kulturno-povijesnih i umjetničkih sadržaja. Ove godine će biti otvorena mogućnost i građanima koji žele hodočastiti na Bobovac da to učine u organizaciji HKZ Troplet zajedno s izvidnicima.

Predavanje za studente i mlade – studentski utorak, 29. listopada

Don Mihovil Kurkut, SDB, don Boscov salezijanac, svećenik i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana, održat će predavanje za mlade s temom Kako biti mladi katolik danas?. Propovijedi i predavanja don Mihovila Kurkuta energične su i motivirajuće, ponekad oštre, ali uvijek pune nade i optimizma.

Predavanje će se održati u župi Sv. Tome Apostola na Bijelome Brijegu u Mostaru, u utorak, 29. listopada, poslije večernje mise.

Kazališna predstava Snovopriča o životu Petra Barbarića, 31. listopada

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora BiH, a u organizaciji HKZ Troplet i Katoličkoga školskoga centra Petar Barbarić iz Travnika, održat će se predstava pod nazivom: Snovopriča o životu Petra Barbarića. Sluga Božji Petar Barbarić rođen je u Klobuku, a umro u Travniku na glasu svetosti.

Predstava je u izvedbi Hrvatskoga kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske sekcije KŠC Travnik s početkom u 19 sati, u četvrtak, 31. listopada na Maloj sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta Mostar. Ulazak je slobodan.

Predstavljanje knjige don Josipa Galića Transverzala zla, 3. studenoga

Knjiga bjelopoljskoga župnika don Josipa Galića Transverzala zla bit će predstavljena u nedjelju, 3. studenoga u katedralnoj dvorani poslije večernje mise (19 sati).

Knjiga bilježi svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata koji govore o patnji i stradanju župe Potoci kod Mostara tijekom Drugoga svjetskoga rata, poraća i posljednjeg rata. O knjizi će govoriti: don Josip Galić, priređivač knjige, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac.

Predstavljanje Zbornika izabranih literarnih radova Tropletova natječaja, 4. studenoga

Prigodom svetkovine Sv. Josipa, svoga nebeskog zaštitnika (19. ožujka), HKZ Troplet svake godine raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH. Ovogodišnje su teme: Priroda je predivna knjiga o Stvoritelju, za osnovne škole, a za srednje škole Zemlja je kuća svega stvorenoga. Najbolji uradci će dobiti pohvalnice (najboljih pet u obje kategorije) i novčane nagrade (najbolja tri u obje kategorije). Tiskat će Zbornik izabranih radova te prirediti predstavljanje Zbornika i dodjelu nagrada i pohvalnica.

Predstavljanje Zbornika i dodjela nagrada održat će se u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru uz prigodan kulturno-umjetnički program u ponedjeljak, 4. studenoga u 12 sati.

Javna tribina i predstavljanje knjige akademika Davorina Rudolfa: Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja, 8. studenoga

Knjiga akademika Davorina Rudolfa Stvaranje hrvatske države 1991. Ministarska sjećanja smatra se jednom od najboljih memoarskih knjiga objavljenih u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Akademik Rudolf, ujedno i prvi ministar vanjskih poslova u neovisnoj Republici Hrvatskoj, napisao ju je na temelju vlastitih bilježaka iz vremena stvaranja hrvatske države. Osim što donosi neprocjenjivo vrijedne sadržaje iz autorove osobne pismohrane i njegovih sjećanja, knjiga puna povijesno-pravnih dokumenata, zabilježenih sastanaka i rasprava, analiza i sinteza, čini vrstan znanstveni prilog najnovijoj hrvatskoj povjesnici.

Predstavljanje knjige akademika Rudolfa održat će se u petak, 8. studenoga, u 19 sati u velikoj galeriji Hrvatskoga doma H. S. Kosače u Mostaru.

Studijski dan Potraga za korijenima – jednodnevni obilazak znamenitih lokaliteta i muzejskih zbirki, 9. studenoga

Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje u kojem će studenti i mladi posjetiti povijesne lokalitete, muzeje i arheološka nalazišta, tragajući za povijesnim korijenima naroda i njegove kulture. Svake godine se kreće određenom rutom, a polazišna točka je ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru.

Ove godine ide se u pohode samostanima Bosne Srebrene – Svete Katarine u Kreševu gdje će se razgledati vrijedni i zanimljivi eksponati u muzejskoj riznici. Posjetit će se i obližnje svetište Voda Sv. Jakova Markijskoga u Deževicama. Zatim put vodi u fojnički samostan Duha Svetoga gdje će razgledati crkvu i bogati samostanski muzej, knjižnicu te pismohranu u kojoj su pohranjeni iznimno rijetki i vrijedni dokumenti. U Fojnici će biti priređen i ručak.

Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova, 10. studenoga

U nedjelju, 10. studenoga u 19 sati (poslije večernje mise), u kripti župne crkve Sv. Petra i Pavla u Mostaru, održat će se koncert duhovne glazbe, a sudjelovat će vokalno-instrumentalni sastavi i bendovi mladih iz hercegovačkih župa.

Koncert je već prerastao u tradiciju susreta i druženja mladih ljudi koji svojom darovitošću, često i autorskim skladbama, privlače zanimanje svih generacija te osobito pridonose promicanju glazbenoga stvaralaštva kroz moderan, a opet posve i nadasve crkven pristup zajedničkoga slavljenja.

Predstavljanje knjige Ivice Šarca: Metastaze jedne revolucije, Ljubuški, 12. studenoga

U suorganizaciji HKD Napredak, podružnica Ljubuški, te uz potporu gradonačelnika Grada Ljubuškoga, u utorak, 12. studenoga u 19 sati, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškome, održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Ivice Šarca pod nazivom Metastaze jedne revolucije. Knjiga obrađuje do sada nerasvijetljenu i istraživački zapuštenu prošlost Zapadne Hercegovine u razdoblju od jeseni 1944. do zime 1945.

Knjigu će predstaviti prof. dr. Božo Goluža, dr. sc. Robert Jolić i autor.

Kreativna radionica pisanja glagoljice i bosančice, 14. i 15. studenoga

U okviru Tropletovih dana kulture redovito se organizira kreativna radionica pisanja glagoljice i bosančice (hrvatske ćirilice), poglavito za mlade, ali mogu se prijaviti i svi koji žele. Cilj ove radionice je omogućiti polaznicima upoznavanje s pismima kojima su se Hrvati služili kroz povijest, a koja su i  danas neprocjenjivi dio kulturne baštine.

Kreativna radionica će se održati u Mostaru, u četvrtak i petak, 14. i 15. studenoga. Voditelj radionice je Višeslav Lučić, akademski grafičar.

Edukacija Odgovorno roditeljstvo i prirodno planiranje obitelji u Stocu, 16. studenoga

U suradnji s Duhovno-kulturnim centrom Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum i župom Stolac organizirat će se edukacija Odgovorno roditeljstvo i prirodno planiranje obitelji. Pozivani su svi zainteresirani bračni parovi, zaručnici, djevojke i mladiće da u neposrednom susretu sa stručnjacima pobliže upoznaju katolički pristup seksualnosti i braku, metode prirodnoga planiranja obitelji (Billingsovu ovulacijsku metodu) i smisao odgovornoga roditeljstva.

Sudjelovanje na edukaciji je besplatno uz prethodnu prijavu, a održat će se u subotu, 16. studenoga s početkom u 17 sati u Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije u Stocu.

Odavanje počasti vukovarskim žrtvama i proslava obljetnice uspostave HZ HB

Kao i svake godine, Tropletovi dani kulture završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Ove godine će Tropletova mladež na Humu ponad Mostara, ispod Jubilejskoga križa, upaliti 28 baklji u znak sjećanja na 28 godina od spomenutih događaja.

Baklje će biti upaljene u 25 minuta do 8 sati (navečer) u spomen na 25. 8., kada je počela agresija na grad Vukovar.

KT