Tropletovi dani kulture 2021.


Hrvatska kulturna zajednica "Troplet" već deseti put priređuje manifestaciju "TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet (TDK2021)".

Prema tradiciji TDK2021 će započeti Molitvenim pohodom Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu (23. listopada), a završiti odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (18. studenoga).

Neki sadržaji ovogodišnjih Tropletovih dana kulture su:

Molitvi za Domovinu na Bobovcu će se 23. listopada priključiti i Tropletovi izvidnici. Inače, HKZ Troplet u okviru dana kulture već godinama organizira Molitveni pohod za Domovinu Tropletovih izvidnika (djeca iz VII., VIII. i IX. razreda osnovne škole). Nakon procesije, sv. mise i ručka slijedi posjet crkvi i muzeju u franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci te razgledanje kulturno-povijesnih i umjetničkih sadržaja. Kao alternativa, ako put Bobovac – Kraljeva Sutjeska ne bude prohodan za autobuse, slijedi posjet staroj crkvi Sv. Mihovila u Varešu, najstarijoj očuvanoj katoličkoj crkvi u BiH.

U okviru Tropletovih dana kulture redovito se organizira kreativna radionica pisanja glagoljice koja je poglavito namijenjena mladima, učenicima završnih razreda osnovne i početnih srednje škole, ali mogu se prijaviti svi koji žele.

Svake godine Troplet organizira Studijski dan Potraga za korijenima, jednodnevno studijsko putovanje namijenjeno mladima, studentima i učenicima završnih razreda srednje škole.

U okviru TDK uvijek se priredi poneko predavanje za mlade i studente. Ove godine gost predavač bit će p. Ike Mandurić, DI. Tema njegova predavanja je Imaju li kršćani i danas moć mijenjati svijet? s podnaslovom Možemo li još išta osim same molitve?.

HKZ Troplet već tradicionalno organizira i susret crkvenih bendova i vokalno instrumentalnih sastava mladih iz hercegovačkih župa.

I ove godine, Tropletovi dani kulture završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosna. Baklje će biti upaljene na Humu ponad Mostara, ispod Jubilejskoga križa, nakon molitve u Vukovarskoj ulici, u 25 minuta do 8 sati u spomen na 25. kolovoza, kada je počela agresija na Vukovar.

Ž.I., KT