Banja Luka

XXII. redovito godišnje zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK


XXII. redovito zajedničko zasjedanje članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije održat će se u ponedjeljak, 2. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Zasjedanje će započeti u ponedjeljak u 9 sati i završiti u kasnim popodnevnim satima istog dana.

Uoči zasjedanja, u nedjelju, 1. ožujka u 18 sati bit će zajedničko euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci uz sudjelovanje biskupa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Euharistijsko slavlje predvodit će predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a prigodnu propovijed uputit će predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

Tijekom jednodnevnog zajedničkog zasjedanja, na kojem će također prigodnu riječ uputiti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, biskupi će saslušati izvješća o radu Vijeća i Ravnateljstva dviju Biskupskih konferencija za hrvatsku inozemnu pastvu koji koordiniraju djelovanje hrvatskih katoličkih misija u brojnim zemljama na raznim kontinentima. Također će saslušati Izvješće s Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu.

Tijekom zasjedanja bit će riječi i o zajednička pitanja na liturgijskom planu te o provedbi korizmene akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH“. Razgovarat će se i o radu Komisije dviju Biskupskih konferencija za Hrvatski martirologij i o misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata i uzajamnom radu.

U ponedjeljak, 2. ožujka u 12 i 30 sati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci (ulica Kralja Petra I. 80) bit će upriličena konferencija za novinstvo na kojoj će o zasjedanju govoriti predsjednici BK BiH i HBK kardinal Vinko Puljić i nadbiskup Želimir Puljić. Fotografima i tv snimateljima bit će omogućeno da zabilježe početak zasjedanja u 9 sati, piše kta.

KT