Zagreb: 59. Teološko-pastoralni tjedan od 22. do 24. siječnja


"Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva" tema je 59. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati od 22. do 24. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.

Tjedan će otvoriti u utorak 22. siječnja u 9 sati dekan zagrebačkog KBF-a prof. dr. fra. Mario Cifrak. Slijede pozdravi uzvanika.

Uvodno predavanje Crkva i kršćani između proroštva i konformizma održat će prof. dr. Josip Grbac. U 12 sati slavit će se euharistija.

U 14.30 bit će predstavljanje zbornika u čast prof. dr. Josipa Oslića u povodu 65. godine života Religija između hermeneutike i fenomenologije.

Slijede predavanja Prorok – Božji glasnik i savjest naroda (doc. dr. Dubravko Turalija), Proročka dimenzija evanđelja  (izv. prof. dr. Ivica Čatić), Pastiri Crkve između revnosti konformizma u društvu sloboda (prof. dr. Ivan Bodrožić) i Proročka obilježja posvećenoga života: od prvog monaštva do suvremenoga redovništva (doc. dr. Vanda Kraft Soić).

U srijedu 23. siječnja program počinje u 9 sati. Predavanje Proročki imperativ Drugoga vatikanskog koncila održat će prof. dr. Ivan Karlić. Potom će o proročkoj dimenziji pontifikata pape Franjead intra govoriti dr. Ivan Macut, a o proročkoj dimenziji pontifikata pape Franje – ad extra izlagat će dr. Stjepan Brebrić.

U 11.45 bit će euharistijsko slavlje. Popodnevni program počinje u 15.30 sati. O temi Glas savjesti u kompleksnosti političkog i gospodarskog života govorit će prof. dr. Stjepan Baloban i Lidija Jagarinec. Predavanje Crkva i kršćanin pred izazovima suvremenih migracija održat će dr. Neven Šimac. Proročko gostoprimstvo: Crkva, selioci, izbjeglice bit će tema izlaganja o. Tvrtka Baruna, DI.

U četvrtak 24. siječnja program počinje u 9 sati. O temi Svećenik – prorok u naviještanju i pastoralnom djelovanju govorit će izv. prof. dr. Ivica Pažin. Proročka dimenzija kršćanskoga odgoja  bit će tema izlaganja prof. dr. Jadranke Garmaz. O zaštiti okoliša kao ključnoj proročkoj dimenziji govorit će prof. dr. Valerije Vrčak. Proročki glas umjetnosti i kulture. Može li ljepota spasiti svijet? bit će tema izlaganja doc. dr. Jasne Šego i doc. dr. Ivana Dodleka. U 12 sati bit će plenarna rasprava. Tjedan će zatvoriti u 13 sati dekan KBF-a dr. Cifrak.

U glazbenom dijelu sudjelovat će Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF Sveučilišta u Zagrebu.

Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Dekanatu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38, tel.: (01) 4890 401, 429; telefaks: (01) 4814 704, e-adresa: tajnica-kbf@kbf.hr Rezervacije smještaja primaju se na adresu: Međubiskupijsko sjemenište Voćarska cesta 106, p.p. 110, 10 000 Zagreb, tel.: (01) 4697 222; faks: (01) 4680 441.

KT