Indija

Ubijen rektor Svetišta Sv. Tome


Rektor indijskog svetišta iz države Kerale, 1. ožujka, nasmrt je izboden na putu u hodočasničko središte Kurismundi u Malayattooru, objavila je agencija „Fides“ prenoseći vijesti iz nadbiskupije Ernakulam-Ankamaly.

Vlč. Xaviera Thelakkata (52) na smrt je izbo nekadašnji sakristan crkve u Malayatooru. Sakristana, koji je u bijegu, vlč. Thelakkat je prije tri mjeseca otpustio zbog raznih nepravilnosti iz službe, prenosi IKA.

Nakon napada vlč. Thelakkat je otpremljen u bolnicu ali je zbog dubine rana i gubitka krvi preminuo. Svetište Sv. Tome Apostola, kojega se smatra apostolom Indije, u Malayattoru vodio je sedam godina. Svećenik je studirao i pravo te je bio poznat kao zauzeti borac protiv samovolje mjesnih mafijaša.

Svetište koje je vodio godišnje posjete deseci tisuća hodočasnika, te se smatra jednim od najstarijih svetišta u svijetu u kojemu se prema predaji 52. godine molio i sam apostol. Prema odluci Svete Stolice 2004. svetište, koje pripada Sirsko-malabreškoj Katoličkoj Crkvi, dobilo je, kao prvo u Indiji, međunarodni status.

KT