70. obljetnica HKm Salzburg


Hrvatska katolička župa Bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu u nedjelju 10. lipnja misom u crkvi Sv. Andrije u Salzburgu proslavila je 70. obljetnicu od službenog osnutka.

Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba fra Ilija Vrdoljak, uz koncelebraciju svećenika franjevaca koji su djelovali u ovoj župi, kao i brojnih svećenika Austrijanaca na čelu s generalnim vikarom Salzburške nadbiskupije mons. Rolandom Rasserom. Svečanom slavlju nazočio je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić te državni tajnik za Hrvate izvan Domovine Zvonko Milas, veleposlanica RH u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zbor franjevačkih bogoslova pod vodstvom fra Miroslava Petraca, kao i predstavnici gradskih i županijskih vlasti grada i županije Salzburg.

Fra Ilija Vrdoljak, koji je i sam djelovao kao misionar u Salzburgu, u svojoj se propovijedi pred više od tisuću okupljenih vjernika prisjetio svih svećenika koji su zadužili salzburšku misiju i kasnije župu. Na prvom mjestu to je vlč. Vilim Cecelja čije je pastoralno i karitativno djelovanje obilježilo gotovo 40 godina povijesti ove misije kao i živote mnogih ljudi kojima je nesebično pomagao. Uz njega, fra Ilija je osobito istaknuo fra Mirka Čovića i fra Josipa Štefana Sabina koji su također velikim zauzimanjem za dobro hrvatskog vjernika katolika u tuđini ostavili duboki trag.

Ovom proslavom zaključena je Jubilarna godina otvorena u 11. lipnja prošle godine koja je s više od 25 različitih događanja obilježila ovu godišnjicu. Istom prigodom izdana je i monografija nazvana Sedamdeset godina hrvatskog dušobrižništva u Nadbiskupiji Salzburg koja riječju i slikom donosi pregled najvažnijih pastoralnih događanja u povijesti misije, te kasnije župe u Salzburgu.

Ž.S./ KT