Bratislava

Aktivnosti NCM-a "Ivan Pavao II." predstavljene u Bratislavi


Od 6. do 10. lipnja u Bratislavi uspješno je održan radni sastanak ProRure organizacije kao priprema za konferenciju o potencijalima ruralnog razvoja koja će se u rujnu održati u Briselu.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. – Gorana Blažanović, stručna suradnica na projektu Iuvenes Fructus, i Antonio Topalović, predstavnik NCM-a Ivan Pavao II.

ProRure projekt financira Europska unija, a cilj mu je izgraditi mrežu katoličkih organizacija koje se bave razvojem i podrškom ruralnom razvoju Europe te osnivanjem europske podružnice Svjetske fondacije kršćanskih organizacija za ruralni razvoj (FIMARC).
Budući da Bosna i Hercegovina nije član ProRure mreže, prvi dan susreta su predstavnici zemalja sudionica upoznali ciljeve i rezultate mreže i njezine aktivnostima koje je nazočnima prezentirala Andrea Mewaldt,predstavnica OpeN Europe Counsoultinga i supervizorica na tom projektu.

Drugoga dana službeni dio radnog sastanka započeo je predstavljanjem rada i djelovanja NCM-a Ivan Pavao II. Antonio Topalović prezentirao je rad i projekte Centra, koje realizira na području cijele BiH. Potom su se sudionici sastanka upoznali i s projektom Iuvenes Fructus koji je predstavila Gorana Blažanović, stručna suradnica na projektu. Govorila je o edukaciji mladih voćara koji Centar za mlade Ivan Pavao II. realizira već drugu godinu u Kornici u Bosanskoj Posavini. Uslijedilo je predstavljanje rezultata postignutih od posljednjeg sastanka, ali i rad na pripremi programa konferencije koja će se ove godine u rujnu održati u Briselu.

Sudjelovanje i nazočnost na ovom sastanku od velike je važnosti za podršku ruralnog razvoja u BiH, a zasigurno će rad ProRure mreže kroz svoje aktivnosti doprinijeti i osnažiti razvoj mladih u svim ruralnim područjima diljem Europe.

Antonio Topalović / KT