Apel katoličkih patrijarha mladima na Bliskom Istoku


Po završetku 26. susreta katoličkih patrijarha Istočnih Crkvi, kaldejski je patrijarhat u Bagdadu objavio je 6. prosinca priopćenje.

U priopćenju se, među ostalim, obraćaju mladima na Bliskom Istoku jamčeći im svoju podršku u suočavanju s teškoćama i izazovima, uključujući iseljavanje koje prijeti njihovoj budućnosti i nazočnosti kršćana na tom području, prenijela je agencija SIR.

„Mučenička smo Crkva. Vjerujte i ljubite onako kako Bog ljubi sve stvoreno. Budite jaki vjernici u svojoj ljubavi i graditelji zemalja svog podrijetla sa svim svojim sunarodnjacima, sudjelujući u patnjama i žrtvama, kako biste osigurali blagostanje i život. Budite srce svojih zemalja i oblikujte njihovu povijest, bez obzira na okrutnost vremena i ljudi“, poručili su biskupi.

Katolički patrijarsi u priopćenju također potvrđuju svoju solidarnost s palestinskim narodom, koji je, kako pišu, podčinjen pod okupacijom i trpi zbog stanja koje se ne mijenja. Pozvali su međunarodnu zajednicu da podrži Palestinu u okviru rješenja "Dviju država" te palestinske izbjeglice vrati u njihovu domovinu. „Ponovno ističemo da se ne slažemo s time da Jeruzalem bude glavni grad Izraela, da se u njega preseli američko veleposlanstvo i da Izrael postane država židovskog naroda“, stoji u priopćenju.

Patrijarsi Istočnih katoličkih Crkvi hvale Libanon zbog prihvata sirijskih izbjeglica dok od Egipta traže da obnovi vjerski dijalog i modernizira školske programe kako bi se zajamčila jednakost, a budućnost utemeljila na duhu bratstva među svim Egipćanima. Biskupi su potom izrazili solidarnost s obiteljima egipatskih mučenika i uvjerenje da će Egipat ostati uzor otvorenosti i otpora pred svim ekstremizmima.

Sljedeći sastanak patrijarha održat će se od 25. do 29. studenoga 2019. u Kairu, u organizaciji Koptskog katoličkog patrijarhata, javio je Vaticannews.

KT