Haiti

Apel latinoameričkih biskupa za prekid nasilja


Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) nedavno je objavilo poruku u kojoj je zatražilo od međunarodne zajednice da pomogne Haićanima pronaći miran izlaz iz krize u kojoj se nalaze.

Stanje na Haitiju sve je ozbiljnije. Michelle Bachelet, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazila je prošlih dana zabrinutost zbog društveno-političke situacije i pogoršanja krize u ovoj karipskoj zemlji. Naime, tijekom posljednjih šest tjedana poginule su najmanje 42 osobe, dok je ranjeno njih više od 80. Kako je upozorila Bachelet, većina je poginulih ubijena hicima iz vatrenoga oružja.

Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) objavilo je pak poruku u kojoj je upozorilo da vapaj muškaraca i žena na Haitiju seže do neba te mora doprijeti do onih koji im mogu pomoći u borbi protiv oskudice i svega što ranjava njihovo dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Time su se pridružili glasu haićanskoga episkopata, svećenika, redovnika, redovnica i svih katolika u toj siromašnoj zemlji koji traže da se posluša glas razboritosti.

Biskupi su, kako javlja Vatican News, od čelnika zemalja američkoga kontinenta, ali i od cijele međunarodne zajednice zatražili da učvrste diplomatske putove dijaloga kako bi se pronašao miran izlaz iz krize u kojoj se nalazi Haiti. Osim toga, predsjedništvo vijeća zatražilo je od biskupskih konferencija Latinske Amerike i Kariba da organiziraju dane molitve za tu zemlju, kao i za duše onih koji su izgubili život. Na kraju poruke latinoamerički biskupi su, citirajući papu Franju, svim Haićanima uputili riječi ohrabrenja: „Ne dajte da vam ukradu nadu!“

KT