Australija

Australski sud prihvatio razmatrati žalbu kardinala Pella


Australski Visoki sud, posljednja pravna instanca u zemlji, 13. studenoga prihvatio je razmatrati žalbu kardinala Georgea Pella na kaznu od šest godina zatvora zbog zlostavljanja djece koju je prošle godine izrekao sud u Melbournu.

Podsjećanja radi prvostupanjsku presudu, objavljenu u veljači 2018., u kolovozu ove godine potvrdio je Vrhovni sud države Victoria. Tada su dva suca glasovala za, dok je jedan bio protiv. Kardinal, koji je od samoga početka tvrdio da je nevin te je odbacivao sve optužbe, u rujnu se odlučio obratiti Visokom sudu. Nadnevak kada će to tijelo održati plenarnu sjednicu još uvijek nije definiran.

Pellovi odvjetnici, razilaženje jednog od trojice sudaca suda u Viktoriji tumače dovoljnim razlogom za ukidanjem kazne jer prema njima jedina žrtva koja je još uvijek živa nije vjerodostojna niti pouzdana i presuda ne zadovoljava načelo prema kojem se osoba može osuditi samo ako dokazi pokažu krivnju izvan svake razumne sumnje.

Povodom ovoga događaja ponovno su se oglasili iz Australske biskupske konferencije, točnije njezin predsjednik nadbiskup Mark Coleridge, koji je ustvrdio kako svi Australci imaju pravo uteći se Visokom sudu te kako je kardinal Pell tu mogućnost iskoristio. Također je izrazio nadu da će ta odluka donijeti jasnoću svima.

Istoga dana i Tiskovni ured Svete Stolice izdao je priopćenje za javnost u kojoj ponovno izražava svoje povjerenje u australsku pravdu, svjesni da je kardinal od početka tvrdio da je nevin. U izjavi koju je potpisao ravnatelj ureda, Matteo Bruni, još jednom je izražena bliskost svim žrtvama koje je kler zlostavljao.

KT