Biskup Komarica u pastoralnom pohodu Poljskoj


Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, u pratnji svoga tajnika vlč. mr. Zlatka Matića boravio je od 8. do 12. lipnja u pastoralnom pohodu, u više župa biskupije Legnica u Poljskoj pokrajini Donji Šljonsk.

Pohod je započeo u petak, 8. lipnja, na svetkovinu Srca Isusova, najprije susretom s gradonačelnikom grada Boleslawieca, a onda u župi Očice blizu toga grada.

Župljani te župe su uglavnom potomci vjernika župe Gumjera s desne strane donjeg toka Vrbasa u banjolučkoj biskupiji. Oni su, kao i još mnogo tisuća poljskih katolika iz šest poljskih župa prnjavorskog dekanata 1946. na temelju međunarodnog ugovora napustili to područje i naselili se na područje dotadašnje Donje Šlezije.

Biskupa Komaricu su ispred župne crkve vrlo svečano dočekali domaći župljani u narodnim nošnjama,  na čelu sa svojim župnikom. Otpjevali su na hrvatskom jeziku poznatu Gospinu pjesmu, a prigodne pozdrave i buket cvijeća su biskupu uputili i uručili domaći župnik i djevojčice u narodnim nošnjama.

Zajedno s biskupom svečano koncelebriranu misu su slavila još tri svećenika.

U prigodnoj propovjedi biskup je najprije protumačio značenje i vrijednost pobožnosti u čast Presvetog Srca Isusova. Budući da župljani te župe ljubomorno i kontinuirano čuvaju dragi spomen na njihova mladog župnika vlč. Antu Dujlovića, ubijenog prije 25 godina, biskup Franjo je nazočne podsjetio na osobitu ljubav koju je župnik Anto gajio prema Presvetom Srcu Isusovu, zbog čega je imao velikog pastoralnog uspjeha u svom radu.

Zahvalio je župljanima za njihovu ljubav prema dragocjenoj žrtvi mučeničke smrti njihova nezaboravnog župnika, te ih pozvao da i dalje molitvom podupiru crkveni proces koji se vodi za vlč. Antu Dujlovića.

Nakon mise se biskup zadržao s vjernicima pred crkvom razgledavajući prigodnu izložbu o župniku Dujloviću. Uslijedilo je višesatno druženje u seoskoj prostranoj dvorani, tijekom kojega su nastupila i razna folklorna i pjevačka društva.

U subotu, 9. lipnja na blagdan Prečistog Srca Marijina, biskup je bio gost kod više obitelji doseljenih iz Bosne te njihovih potomaka, koji su se vrlo radovali dolasku „njihovog“ biskupa.

U poslijepodnevnim satima  je krenuo u župu Goscisov (nekada Novi Martinac kod Srpca), kada ga je zaustavila na početku župe mirotvorna pratnja zajedno s vatrogasnim kolima te ga u svečanoj povorci dopratila do župne crkve. Tu ga je osobito svečano dočekalo mnoštvo župljana većinom u narodnim nošnjama. Prigodni pozdrav su uputili župnik i predstavnici župljana. S biskupom su koncelebrirala trojica svećenika. Biskup je osim o značenju štovanja Srca Marijina i o posveti svijeta Srcu Marijinu od strane papā , govorio i o vjernom svećeničkom životu i mučeničkoj smrti župnika Ante Dujlovića, koji je dan prije svoje mučeničke smrti 11. srpnja 1943 krstio dvoje djece upravo iz njihove župe.

I župljane ove župe zamolio je da se što bolje upoznaju sa životom i krvavom žrtvom ovog vjernog Kristovog svjedoka.    

Po završetku mise biskup je zajedno sa svećenicima i okupljenim narodom pred spomenikom molio molitve za sve pokojne župljane iseljene župe Novi Martinac, tj. njihove sadašnje župe. Uslijedilo je duže radosno i raspjevano druženje u seoskoj dvorani. I za vrijeme mise, prigodom „gozbe ljubavi“ – agape – pjevane su mnoge pjesme na hrvatskom jeziku.

Na večer je biskupa i njegovu pratnju u gradu Boleslawiecu čekao gradonačelnik sa svojim suradnicima te gostima i većim brojem uzvanika na otvaranju ovogodišnje 14 po redu „Balkanske fešte“.  Biskup je imao prigode porazgovarati s brojnim sudionicima, a oni su mu redom iznosili svoja sjećanja i veliku ljubav prema svome rodnom kraju ili pak prema rodnom kraju svojih roditelja i predaka u banjolučkoj biskupiji.

U nedjelju, 10. lipnja je biskup predslavio svečano koncelebrirano misno slavlje u jednoj od gradskih župa, u kojoj žive doseljenici iz Bosne i njihovi potomci. I njima je govorio o svijetlom liku župnika Ante Dujlovića, te ih potaknu da se još bolje upoznaju s njegovim životom i mučeničkom smrću te da mole za uspjeh pokrenutog crkvenog procesa za njega. Nakon mise je razgovarao sa većim brojem župljana, koji su biskupu zahvalili za dolazak među njih.

U poslijepodnevnim satima biskup Franjo je bio „posebni gost“ na tradicionalnoj, jedinstvenoj „Balkanskoj fešti“, koja je na gradskom stadionu okupila nekoliko tisuća sudionika, mahom doseljenika iz Bosne i njihovih potomaka. Bilo je izuzetno radosno i dirljivo, ne samo za biskupa nego i za mnoge prisutne. S biskupom su mnogi htjeli razgovarati i slikati se, iznoseći mu ujedno svoje nezaboravno sjećanje na dragu im Bosnu.

U ponedjeljak, 11. lipnja biskup je pohodio gradsku gimnaziju, u kojoj ga je izuzetno toplo i svečano dočekao direktor sa svojim suradnicima te učenicima s hrvatskim pjesmama već na stepenicama škole. U višesatnom boravku u školskoj zgradi, biskup se susreo i s profesorskim zborom te im uputio prigodne riječi. Također je bio i s većom grupom doseljenika  iz Bosne, čija djeca pohađaju tu školu. Uslijedio je odlazak u jednu od  prigradskih župa – Gromatku i susret s većim brojem župljana među kojima je bio i domaći župnik te načelnik općine.

Biskup je slavio koncelebriranu misu u jednoj od gradskih župa, prigodom koje je također govorio o pokrenutom crkvenom procesu za vlč. Antu Dujlovića te ga preporučio njihovim molitvama.

Biskup je iskoristio priliku te je spomenutim župama i školi podario sliku blaženog Ivana Merza, protumačivši ukratko njegov svetački lik i značaj.

U utorak, 12. lipnja biskup se susreo u Legnici s biskupom Zbigniewom Kiernikowskim te s članovima Istraživačke komisije koja je od strane domaćeg biskupa mons. Zbigniewa, a u dogovoru s biskupom Komaricom imenovan za istraživanje života svećenika vlč. Ante Dujlovića za kojega je pokrenut crkveni proces. Zahvalio je biskupu Legnice za veliku solidarnost s banjolučkom biskupijom, a članovima Komisije za dosada obavljeni dragocjeni posao.

TABB/ KT