Izbori u SAD-u 2020.

Biskupi pozvali na uzajamno poštovanje


Uoči predsjedničkih izbora koji će se održati sljedeće godine u SAD-u, američki su biskupi pozvali na dijalog i civilizirano sučeljavanje te na poštovanje dostojanstva svakog čovjeka.

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država prošlih je dana pokrenula kampanju naslovljenu Civilizirajte to: dostojanstvo iznad rasprave. Naime, biskupi su u predizborno vrijeme, odnosno godinu dana prije predsjedničkih izbora u toj zemlji, pozvali katolike da promiču civiliziranost, ljubav prema bližnjemu i dijalog pun poštovanja, prenosi Vatican News.

Osim toga, istaknuli su važnost jasnoće i poštovanja među članovima obitelji, zajednice i župe.

Inicijativa koju su mnoge biskupije u SAD-u pokrenule prošloga vikenda temelji se na spoznaji da je svaka osoba, pa i ona s kojom ne dijelimo političke ideje, Božje dijete koje posjeduje unutarnje dostojanstvo.

Ta je kampanja – poručili su biskupi – poziv na nasljedovanje Isusovog primjera u našem svakodnevnom životu, uključujući susrete kroz civilizirani dijalog.

Biskup Frank Joseph Dewane, predsjednik Odbora za obiteljsku pravdu i ljudski razvoj, komentirao je pak da do spomenute inicijative dolazi u ozračju suprotnosti i javnih rasprava koje često obiluju napadima na osobu i riječima koje kod političkih protivnika ističu ono najgore.

Po mišljenju biskupa, osjeća se potreba poboljšanja ozračja u obiteljima, zajednicama i u cijeloj zemlji, učeći se svakoj osobi dati dužno poštovanje, bilo na društvenim mrežama, za stolom ili u školi.

KT