Venezuela

Biskupi Venezuele: Treba odgoditi predviđene izbore


Biskupska konferencija Venezuele uputila je novi apel podsjećajući na nevolje venezuelanskog naroda koji sve više pritišće glad i nezaposlenost.

U priopćenju venecuelanskih biskupa koje se usredotočilo na političku i humanitarnu krizu, biskupi su osobito zatražili da se predsjednički izbori zakazani za 20. svibnja odgode za posljednji kvartal godine. Tako kako su zamišljeni, s bezbroj zabrana za moguće kandidate i bez dovoljno jamstava za slobodan i transparentan izborni proces, takve stvari bi mogle pogoršati situaciju i dovesti Venezuelu do neviđene humanitarne katastrofe.

Kako javlja Vatikanski radio, biskupi su osim toga od vlasti zatražili da slušaju glas naroda i da postanu svjesni svoje odgovornosti za sve nesreće koje i dalje pogađaju zemlju. Među stvarima kojima su biskupi dali prednost su kontroliranje hiperinflacije, olakšanje traženja političkih rješenja koja će zaustaviti ta zla, prije nego što prijeđu u nekontrolirane i bolne razmjere uništenja i smrti.

„Jedan od fenomena koji sve više zabrinjava, jest iseljavanje koje svaki dan poprima sve veće  razmjere, uključujući sve društvene slojeve i razbijajući obiteljske veze. To su teške okolnosti koja sve više žaloste zbog preminulih i razočaravajuće situacije koja pogađa osobito djecu i starce“, istaknuli su te posebno zahvalili crkvenim ustanovama i zemljama koje su putem svojih humanitarnih organizacija primile ljude iz Venezuele koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. 

„Moramo postati svjesni da u ovom trenutku nisu u pitanju samo još jedni novi izbori ili privremeno pogoršanje kvalitete života naroda. Radi se o samom postojanju Venezuele kao slobodne, bratske i demokratske zemlje. Snagom vjere i potaknuti nadom moguće je preuzeti hrabre i odlučne stavove solidarnosti, te upraviti na put koji je drugačiji od ove povijesti smrti“, stoji u zaključku priopćenja venezuelanskih biskupa.

KT