Biti obitelj nešto je što se uči svaki dan


Na blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, u nedjelju 26. prosinca na Trgu Sv. Petra, papa Franjo je u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u svjetlu ovog blagdana tumačio važnost obitelji danas.

Sveti Otac je naznačio kako je Bog odabrao skromnu i jednostavnu obitelj da dođe među nas. „Razmatrajmo ljepotu tog otajstva, naglašavajući također dva konkretna vida za naše obitelji. Prvi vid: obitelj je povijest iz koje dolazimo. Svaki od nas ima svoju vlastitu povijest, nitko se nije rodio čarolijom (...) obitelj je povijest našeg porijekla. Evanđelje današnje liturgije podsjeća nas da je i Isus dijete jedne obiteljske povijesti. Vidimo ga kako putuje u Jeruzalem s Marijom i Josipom u prigodi Pashe; zatim je zabrinuo mamu i tatu, koji ga ne mogu pronaći; nakon što su ga pronašli, s njima se vraća kući (usp. Lk 2,41-52). Lijepo je vidjeti Isusa uronjena u mrežu obiteljskih prisnih odnosa, kako raste i razvija se u nježnosti i brizi njegovih roditelja. To je važno i za nas (...) Bog nas nije stvorio da budemo samotni vođe, nego da hodimo zajedno. Budimo mu zahvalni i molimo ga za naše obitelji. Bog nas je zamislio i želi da smo zajedno: zahvalni, ujedinjeni, sposobni sačuvati korijene. I moramo misliti na to, na vlastitu povijest“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi IKA.

„Drugi vid: biti obitelj nešto je što se uči svaki dan. U Evanđelju vidimo da ni u Svetoj Obitelji nije sve idealno: ima neočekivanih problema, tjeskoba, patnji. Ne postoji Sveta Obitelj sa svetih sličica. Marija i Josip opraštaju Isusu i tjeskobni ga traže, da bi ga nakon tri dana pronašli. A kad im, sjedeći među učiteljima u Hramu, odgovara da mu je biti u onome što je Oca njegova, oni ne razumiju. Treba im vremena kako bi naučili upoznati svoga sina. Isto vrijedi i za nas: svaki dan, u obitelji, moramo naučiti slušati i razumjeti jedni druge (...) I ovo također: od velike nam je pomoći razgovarati u obitelji, razgovarati za obiteljskim stolom, taj dijalog između roditelja i djece, dijalog između braće i sestara, pomaže nam živjeti ovaj obiteljski korijen koji dolazi od naših pređa. Dijalog s bakama i djedovima! A kako se to čini? Pogledajmo Mariju, koja u današnjem Evanđelju kaže Isusu: 'otac tvoj i ja žalosni smo te tražili'. Otac tvoj i ja, ne kaže ja i tvoj otac: ovo 'ti' je ispred 'ja' (...) U mome jeziku postoji pridjev za ljude koji sebe stavljaju na prvo mjesto: 'ja, ja i samo ja i ono što je na moju korist' (...) Ne, u Svetoj Obitelji nije tako (...) Opasno je kad, umjesto da jedni druge slušamo, spočitavamo jedni drugima pogreške; kad, umjesto da pokažemo brigu za drugoga, usredotočeni smo na vlastite potrebe; kad, umjesto da razgovaramo, izoliramo se svojim mobitelima (...) kad se međusobno optužujemo, ponavljajući uvijek isto, uprizorujući istu dramu u kojoj svatko želi biti u pravu i koja uvijek završava hladnom šutnjom. Ona oštra, hladna tišina, nakon obiteljske svađe, to je loše, jako loše! Ponavljam savjet: navečer, nakon svega, pomiriti se, izmiriti, uvijek. Nikada ne poći na počinak, a da se niste pomirili, inače će sutradan biti 'hladni rat' (...) I svaki dan, molim vas, pomolite se malo zajedno, ako možete učiniti taj napor, da zamolite Boga za dar mira u obitelji. I nastojimo svi – roditelji, djeca, Crkva, civilno društvo – podržavati, braniti i brinuti se za obitelj koja je naše blago! Neka Djevica Marija, Josipova supruga i Isusova majka, zaštiti naše obitelji“, poručio je Papa.

Nakon Angelusa, obratio se posebno supružnicima iz cijelog svijeta. „Danas, na blagdan Svete Obitelji, objavljeno je Pismo koje sam napisao misleći na vas. To želi biti moj božićni dar vama supružnicima: ohrabrenje, znak blizine i ujedno prilika za meditaciju. Važno je razmišljati i doživjeti dobrotu i nježnost Boga koji očinskom rukom vodi korake supružnika na putu dobra. Neka Gospodin svim supružnicima podari snagu i radost da nastave poduzeti put. Također vas želim podsjetiti da se približavamo Svjetskom susretu obitelji: pozivam vas da se, posebno molitvom, pripremite za taj događaj i da ga živite u svojim biskupijama, zajedno s drugim obiteljima.
A kad smo kod obitelji, brine me, stvarno me brine, barem ovdje u Italiji: demografska zima. Čini se da su mnogi izgubili težnju da imaju više djece i mnogi parovi radije ostaju bez ili samo s jednim djetetom. Razmislite o tome, to je tragedija (...) Činimo sve što je u našoj moći da obnovimo tu jednu svijest, da pobijedimo tu demografsku zimu koja ide protiv naših obitelji, protiv naše domovine, i ujedno protiv naše budućnosti“, zaključio je papa Bergoglio.

J.P., KT