Strasbourg

Blaženom proglašena Alphonse Marie Eppinger


U nedjelju, 9. rujna u katedrali Notre-Dame u Strasbourgu u Francuskoj, na svoj rođendan, blaženom je proglašena majka Alphonse Marie Eppinger.

Blaženom ju je proglasio delegat pape Franje kardinal Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za kauze svetaca.

Krsnog imena Elisabeth Eppinger ova blaženica rođena je 9. rujna 1814. u ravnici između pokrajina Alsaca i Lorraine koje su u 19. stoljeću u više navrata bile ratna zona između Francuske i Njemačke. Bila je prvo od jedanaestero djece kod svojih roditelja. Odrasla je u skromnoj katoličkoj obitelji, a u djetinjstvu je često bila bolesna te se osjećala teretom svojim roditeljima, braći i sestrama. Zbog bolesti većinu vremena provodila je sama u molitvi s Bogom. Zbog nemogućnosti redovitog školovanja sakramentu Prve pričesti pristupila je tek s 14 godina, a upravo je euharistija sve promijenila: postala joj je snaga koja ju je održavala tijekom cijeloga njetina života.

Bolest i bol donijeli su joj još jedan čudesan dar: 1846., tijekom osobito dugog i teškog puta, iskusila je prvi put mistično iskustvo Isusa koji joj je govorio i hrabrio je. Tijekom tih razgovora Krist joj ukazao grijehe te je poticao na molitvu za spas svih duša. U međuvremenu glas o njoj se proširio te su mnogi dolazili kući njezinih roditelja kako bi je vidjeli ili zamolili za savjet i utjehu. Nikoga nije odbijala navodeći da je to Gospodin djelovao kroz nju.

Budući da su bolest i bol bili uvijek važan dio njezina života oni su također postali i središnjom karizmom novoga reda redovnica koje je osnovala. Za redovničko ime odabrala jeAlfonsaMaria po uzoru na Sv. Alfonsa Maria de’ Liguorija. Tako je 1849. zajedno s drugim mladim sestrama utemeljila novu kuću koju je nazvala Mali samostan dajući jednostavno pravilo: „Pronalaziti u evanđelju Isusovo srce i njegov stav prema svima onima koji trpe u tijelu i duši te biti poput Dobrog Samaritanca za nevoljnike.“Tako su kćeri Presvetoga Spasitelja počele odlaziti u domove najsiromašnijih i bolesnih bez razlike na vjeru ili društveni status, kako bi odgovorile na njihove materijalne i duhovne potrebe, kao prave misionarke ljubavi. Vremenom je od Maloga samostana nastalo i 14 novih kuća, a razvile su se i dvije nove kongregacije u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj koji će vremenom postati neovisne.

Sestre danas djeluju na pet kontinenata, a riječi Bl. Alfonse Marije i danas odjekuju: „Ne priječite ništa bolesnima jer kada im nešto zapriječite odbacujete Spasitelja.“

KT