Bolivijski biskupi traže otvorene predsjedničke izbore


Uoči predsjedničkih izbora 20. listopada u Boliviji mjesna Crkva objavila je poruku u kojoj traži razvidni izborni postupak bez manipulacija jer je to „jedini način izgradnje istinske demokracije“.

Predsjednik Bolivije Evo Morales, kandidat četvrti put

Predsjednik Bolivije Evo Morales, kandidat četvrti put

Među devetoro kandidata je četvrti puta predsjednik Evo Morales, koji je uvjerljivo pobjeđivao na prethodnim izborima, no promatrači sada nagađaju o neizvjesnosti pobjede u prvom krugu.

U dokumentu koji su potpisali svi bolivijski biskupi traži se savjesno odlučivanje za “kandidata koji prepoznaje stvarne potrebe zemlje, njezine teškoće i mogućnosti”. Posebno treba uzeti u obzir konkretne i praktične prijedloge za opće dobro i demokratske vrednote slobode, pravednosti i jednakosti dostojanstva svakoga građana Bolivije. Pozivajući sve građane da ispune svoje pravo i obvezu i izađu na izbore, biskupi posebno izražavaju nadu da neće biti nikakvoga političkoga, socijalnoga ili gospodarskoga pritiska te napasti popuštanja prijetnjama ili obećanjima.

U poruci se također ističe važnost slobodnih i transparentnih izbora za demokratsku Boliviju i istinski dom za sve te naglašava važna uloga medija i nada da će pozorno pratiti cjelokupni izborni proces i upozoriti na eventualne nepravilnosti ili prevare, prenosi Vatican News.

KT