Meksiko

Božić dočekali bez krova nad glavom


Pripadnici autohtonog meksičkog naroda Tzotzil ovaj su Božić dočekali bez krova nad glavom i malo stvari koje su imali.

U nešto više od godinu dana prisilno su raseljeni dva puta: u studenome 2017. i 21. prosinca ove godine, kada su ih po nalogu gradonačelnika Chalchihuitána istjerali iz baraka koje su im služile kao utočište, javio je Vaticannews.

Centar za ljudska prava u meksičkoj državi Chiapas objavio je priopćenje u kojem stoji da je devet kampova u gradu Chalchihuitánu, koji su služili kao utočište za prisilno raseljene pripadnike naroda Tzotzil, uništeno 21. prosinca po nalogu gradonačelnika Hermelinda Garcíe Núñeza. Riječ je o 238 obitelji, odnosno više od 1 000 ljudi koji su izgubili i ono malo stvari koje su imali u barakama. U priopćenju se navodi da su uništeni i toaleti koji su postavljeni zahvaljujući intervenciji Caritasa i drugih humanitarnih organizacija, prenijela je agencija SIR.

„Prisilno raseljeni pripadnici naroda Tzotzil uglavnom su žene i djeca, te su sada raspršeni po okolici, a jedan dio primile su na smještaj obitelji koje žive na tom području. Međutim, prijetnje i dalje dolaze od naoružanih bandi i samih općinskih vlasti“, priopćili su iz Centra za ljudska prava, koji državu Chiapas optužuju za kršenje ljudskih prava i zahtjeva Interameričke komisije za ljudska prava (CIDH). Od meksičke savezne Vlade Centar traži da zajamči sigurnost, integritet i život autohtonih naroda te da zaustavi prijetnje i napade gradonačelnika Chalchihuitana, prenio je Vaticannews.

KT