Vatikan

Čileanski biskupi ponudili ostavke


Završetkom susreta u Vatikanu s Papom, o svećeničkom spolnom zlostavljanju u Čileu, biskupi ove zemlje 18. svibnja održali su tiskovnu konferenciju tijekom koje su priopćili da su Svetom Ocu ponudili ostavke te mu prepuštaju da slobodno donese odluku o svakomu.

Foto: latimes.com

Foto: latimes.com

Zahvalivši papi Franji što ih je očinski saslušao te ponudio bratsko ispravljanje tijekom tri dana razmišljanja i molitve, osvrnuli su se na dokument koji im je osobno uručio Papa. U njemu se upućuje na niz stvari koje su za osudu, a koje su se dogodile u Crkvi u Čileu: neprihvatljiva zloupotreba moći, savjesti, kao i seksualno zlostavljanje.

Čileanski su biskupi prije svega zatražili oproštenje zbog boli koju su svojim ozbiljnim pogreškama i propustima nanijeli žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji.

Također izrazili su zahvalnost malteškom nadbiskupu Charlesu Scicluni i ocu Jordiju Bertomeu, koje je Sveti Otac ovlastio da istraže skandal seksualnog zlostavljanja u Čileu, na njihovoj pastoralnoj i osobnoj predanosti, kao i njihovu nastojanju da donesu iscjeljenje rana u čileanskom društvu i u Crkvi.

Kako javlja Vatican News, biskupi su zahvalili žrtvama na njihovoj ustrajnosti i hrabrosti pred ozbiljnim osobnim, duhovnim, društvenim i obiteljskim teškoćama s kojima su se morali suočiti. Riječ je o teretu koji su često težim činili nerazumijevanje i napadi od strane crkvene zajednice. Zatraživši ponovno oprost, biskupi su ih pozvali da im pomognu kako bi mogli napredovati na putu iscjeljenja.

Opisujući prošle dane iskrenog dijaloga kao prekretnicu u procesu duboke promjene koju vodi papa Franjo, biskupi su napomenuli da u zajedništvu sa Svetim Ocem žele ponovno uspostaviti pravdu i pridonijeti popravljanju prouzročene štete kako bi dali novi poticaj proročkom poslanju Crkve u Čileu u čijem bi središtu uvijek trebao biti Isus Krist. Obvezujući se da će se potpuno posvetiti tom novom putu, biskupi su na kraju izrazili svoju želju da lice Gospodnje ponovno zasja u Crkvi u Čile te su u poniznosti i nadi pozvali sve da im pomognu u njihovu nastojanju.

KT