Crkva na Cipru


Papa Franjo će od 2. do 4. prosinca pohoditi Cipar, čijih 77% stanovnika su pravoslavci, te ih većina od turske invazije 1974. živi na južnom dijelu otoka.

Ondje je pravoslavno 93% od 850 000 stanovnika. Katolici i anglikanci su mala manjina; 38 000 vjernika Katoličke Crkve latinskoga obreda su pod jurisdikcijom Jeruzalemskoga patrijarhata. Poglavar oko 10 000 katolika maronita je nadbiskup Selim Sfeir. Apostolski nuncij na Cipru je nadbiskup Adolfo Tito Yllana, nuncij u Jeruzalemu.

Kršćanstvo na Cipru seže u biblijsko doba, apostol Pavao na otok je došao s Barnabom, a apokrifni tekstovi navode kako je on bio prvi biskup Cipra, gdje je podnio i mučeničku smrt. Samostalnost Crkve s Cipra kao apostolske Crkve priznata je na Efeškom koncilu 431., pa pripada najstarijim autokefalnim Istočnim Crkvama. Križari su zavladali Ciprom 1191. i gotovo 400 godina otok je bio u vlasti različitih katoličkih moćnika. Pod osmanlijskom vlašću od 16. stoljeća sljedećih je 400 godina bila jedina legalna kršćanska Crkva. Do danas je Ciparska Pravoslavna Crkva većinska u zemlji, karakterizira ju jak utjecaj grčkoga jezika i kulture i ima uske odnose s Grčkom Pravoslavnom Crkvom, prenosi IKA. U novije vrijeme vrlo je zauzeta na ekumenskom području a ima i vodeću ulogu u međureligijskom dijalogu, osobito sa židovima. Od 2006. službu ciparskoga nadbiskupa obnaša Chrysostomos II. (80).

Svoje 35. inozemno putovanje, prvo na kojem drugi put posjećuje isto mjesto – Lezbos, papa Franjo počinje u 11 sati iz zračne luke Fiumicino a u međunarodnoj zračnoj luci Larnaka na Cipru, gdje će se održati svečanost dobrodošlice, očekuje se oko 15 sati. U 16 sati slijedi susret s klerom i predstavnicima pokreta u maronitskoj katedrali Gospe od milosti u Nikoziji. Nakon svečanosti dobrodošlice u predsjedničkoj palači u 17:15h slijedi susret s predsjednikom Nicosom Anastasiadesom u 17:30h, i zatim s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskoga kora u svečanoj dvorani u 18 sati.

U petak 3. prosinca Papa će u 8:30h posjetiti pravoslavnoga ciparskoga arhiepiskopa Hrizostoma II. te se u 9 sati u pravoslavnoj katedrali u Nikoziji susresti s članovima Svetoga sinoda. U 10 sati predvodit će misno slavlje na GSP stadionu, i to je jedina čisto katolička točka programa toga dana u ciparskome glavnom gradu. U 16 sati slijedi ekumenska molitva s migrantima u župnoj crkvi Sv. križa, jedinstvenoj po tome što se u njoj misa slavi na osam jezika.

U subotu 4. prosinca oproštajna svečanost u međunarodnoj zračnoj luci Larnaka najavljena je za 9:10h, a Papa će se zatim uputiti u Atenu.

Dodajmo još kako je Benedikt XVI. bio prvi papa koji je posjetio Cipar 2010.

J.P., KT