Crkva Sv. Groba ponovno je otvorena


Nakon više od 60 sati otvorena je od 28. veljače ujutro crkva Sv. Groba u Jeruzalemu.

 Objavile su to kršćanske Crkve u priopćenju u kojemu, kako navodi Kathpress, hvale „konstruktivni prinos" izraelskoga premijera Benjamina Netanjahua u sporu kršćanskih Crkava i izraelskih vlasti. Nakon otvaranja crkve rano ujutro već su molili prvi hodočasnici. U priopćenju koje su potpisali grčkopravoslavni patrijarh Tehophilos III., armenski patrijarh Nourhan Manougian i franjevački kustos Francesco Patton, izražava se radost suradnje sa svima koji Jeruzalem vole i žele omogućiti da Sveti grad, u kojemu je kršćanska nazočnost opet pred izazovom, ostane mjesto u kojemu tri monoteističke religije zajedno žive i djeluju.

"Nemamo namjeru sukobiti se s Izraelom s kojim imamo izvrsne odnose i u svim prilikama nastojimo surađivati, ali bilo je nekoliko zahvata koji su naštetili našim pravima. Ako postoji mogućnost da sjednemo za stol i ozbiljno porazgovaramo, bit ćemo vrlo sretni što to možemo učiniti zajedno; ne kao pojedinačne zajednice, već zajedno kao zainteresirane kršćanske zajednice", rekao je 27. veljače u izjavi za Radio Vatikan, a prenijela ika.hro. Francesco Patton, kustos Svete zemlje.

Na pitanje o odluci triju Crkvi: pravoslavnoj, armenskoj i rimokatoličkoj o zatvaranju crkve Sv. Groba u Jeruzalemu, najvažnijeg kršćanskog svetišta, o. Patton istaknuo je dva problema koja treba riješiti.

 Pitanje retroaktivnog plaćanja poreza na crkvene građevine, što je zahtjev koji nema u vidu činjenicu da kršćanske zajednice ne rade da bi zaradile, već nudimo usluge društvene naravi koje, osim toga, olakšavaju opterećenje samom Gradskom poglavarstvu.

Drugo se pitanje odnosi na prijedlog zakona koji smatramo diskriminirajućim utoliko što namjerava regulirati pravo vlasništva, najma i prijenosa samo crkvene zemlje, protumačio je kustos i zaključio da vjeruje da će zatvaranje crkve Sv. Groba pridonijeti razmišljanju o rješenju problema.

KT