Papa u Mongoliji

Crkva treba neprestano naviještati Isusa


Sveti Otac održao je svoj drugi javni govor 2. rujna u katedrali Sv. Petra i Pavla u Ulaanbaataru, susrećući članove mjesne Crkve u Mongoliji, podsjetivši da je Isus radosna vijest koju Crkva treba naviještati svim narodima.

Na svom prvom susretu s članovima mjesne Crkve u Mongoliji, papa Franjo ih je pozvao da kušaju i vide kako je dobar Gospodin, podsjećajući da radost i dobrota Gospodinova ostaju s ljudima, pomažući da se vide stvari na novi način.

Stoga je potaknuo okupljene biskupe, svećenike, misionare, redovnike i redovnice te pastoralne djelatnike laike da svoje živote daju za Evanđelje, što je ujedno opisao kao prekrasan način definiranja misionarskog poziva kršćana, posebice u Mongoliji.

Život za Evanđelje
Nakon što je podsjetio na povijest Crkve u Mongoliji, Sveti Otac se osvrnuo na sadašnjost, te upitao prisutne: „Zašto bi itko trebao potrošiti svoj život za Evanđelje?“. Odgovor je, rekao je rimski biskup, „zato što je Bog sebe učinio vidljivim, može ga se dotaknuti i susresti u Isusu“. „Isus je radosna vijest, namijenjena svim narodima, poruka koju Crkva mora neprestano naviještati, utjelovljavati u živote i srca svakog pojedinca i svih kultura“, naglasio je.

Dalje je istaknuo mnoge karitativne inicijative koje je Crkva poduzela u Mongoliji. Također je sve okupljene ohrabrio da nastave hoditi tim putem koji se pokazao plodnim i korisnim za voljeni mongolski narod.

Vidjeti Isusa u licima onih kojima služimo
Sveti Otac je istaknuo izvor crkvene službe, podsjećajući pastoralne djelatnike u Mongoliji da se uvijek vraćaju k Isusu. „Ostati blizak Gospodinu vodi nas da vidimo Isusa u licima onih kojima služimo. Ta je služba ono što je potrebno u Mongoliji, gdje ljudi imaju osjećaj za sveto i traže istinsko svjedočanstvo. Kršćani nisu poslani širiti političke teorije, već svjedočiti o novosti Isusovog odnosa s Njegovim Ocem“, posvijestio je Papa.

Zajedništvo u Crkvi
Osvrćući se na narav Crkve, objasnio je da je ona siromašna u svjetovnom smislu, održavana samo vjerom i snagom Uskrslog Gospodina, te pozvana prenijeti poruku milosrđa i istine kojoj je cilj promicati dobro svih.

Inzistirao je na skladu koji mora postojati u Crkvi, pod Kristovim vodstvom, ističući važnost uloge svećenika u vođenju naroda i izgradnji bratstva.

U tom je pogledu papa Franjo istaknuo ulogu biskupa, rekavši kako je važno da svi crkveni čimbenici ostanu čvrsto ujedinjeni oko biskupa koji predstavlja Krista živog usred svoga naroda, te izgrađuju sinodsko zajedništvo koje se propovijeda i koje uvelike pomaže inkulturaciji same vjere.

Svjedočenje o Isusu u Mongoliji
Poglavar Katoličke Crkve potaknuo je crkvene službenike i sve kršćane u Mongoliji da prepoznaju ljepotu predanja sebe Kristu koji ih poziva da u toj zemlji svjedoče njegovu ljubav. „To će biti moguće njegujući zajedništvo i jednostavnost života, bliskošću s ljudima i brigom o njima, te donoseći Isusa ljudima primjerom svoga života“, naglasio je.

Naposljetku, potaknuo je katoličku zajednicu u Mongoliji da se povjeri Blaženoj Djevici Mariji, moleći za obnovljeni žar i ljubav koja neumorno i radosno svjedoči Evanđelje.

„Idite naprijed! Bog vas voli; On vas je izabrao i vjeruje u vas! Blizu sam vam i od srca vam se zahvaljujem za vaše svjedočanstvo i za vaše živote predane evanđelju“, kazao je te ih na kraju potaknuo da ustraju, budu postojani u molitvi i kreativni u ljubavi, čvrsti u zajedništvu, radosni i ponizni u svemu i sa svima, donosi Vatican News.

Spomenimo još kako je ovo susretu prethodio Papin sastanak s predsjedavajućim Državnog velikog Hurala, kao i s predsjednikom Vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdeneom.

J.P., KT