Cvjetnica u Vatikanu

Iz noći vjere nastaje zora uskrsnuća


Na Cvjetnicu, 14. travnja na Trgu Sv. Petra papa Franjo predvodio je svečano liturgijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

U sredini trga, blizu obeliska, Papa je najprije blagoslovio palmine i maslinove grančice, a po završetku procesije slavio je misu Muke Gospodnje.

Na slavlju su, u povodu biskupijske proslave 34. Svjetskog dana mladih, na temu Evo službenice Gospodnje: neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1,38), sudjelovali mladi iz Rima i drugih biskupija, a misno slavlje okupilo je 40-ak tisuća vjernika, dok je na podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji došlo drugih 10-ak tisuća.

U homiliji je Papa potaknuo okupljene da po Isusovu primjeru mole, šute i budu ponizni kako bi pobijedili đavlov trijumfalizam i postigli kraljevstvo Božje. "Protiv trijumfalizma pobjeđuje Isusova šutnja. Klicanje prilikom ulaska u Jeruzalem i Isusovo poniženje. Svečani poklici i žestoki bijes. Ta dvostruka tajna svake godine prati ulazak u Sveti tjedan (...) Isus nam pokazuje kako se suočiti s teškim trenutcima i najpodmuklijim napastima, čuvajući mir u srcu koji nije odvojenost, nije bešćutnost i nije nadmoćnost, nego pouzdano predanje Ocu i Njegovoj volji spasenja, života i milosrđa (...) Dovitljiv oblik trijumfalizma svjetovna je duhovnost koja je najveća opasnost, najpodmuklija napast koja prijeti Crkvi", rekao je Papa te dodao kako je Isus svojom mukom uništio trijumfalizam.

Dalje je objasnio: šutjeti, moliti, poniziti se – s križem se ne može pregovarati, ili ga se prihvaća, ili ga se odbacuje. "Svojim poniženjem Isus nam je htio otvoriti put vjere, hodeći njime pred nama. Nakon Njega prva koja je tim putom išla bila je Njegova Majka Marija, prva učenica. Blažena Djevica Marija i svetci morali su trpjeti kako bi hodili u vjeri i volji Božjoj, suočavajući se s teškim i bolnim životnim događajima, odgovarajući vjerom što zahtijeva 'određeni napor srca'. To je noć vjere. No, samo iz te noći nastaje zora uskrsnuća. Pod križem Marija je ponovno razmislila o riječima kojima je anđeo najavio njezina Sina: 'On će biti velik; Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.' Marija se na Golgoti suočila s potpunim nijekanjem tog obećanja, njezin Sin umire na križu kao zločinac. Tako je trijumfalizam uništen Isusovim poniženjem, no jednako je tako uništen u srcu Njegove Majke", podsjetio je poglavar Katoličke Crkve.

"Dragi mladi, nemojte se stidjeti pokazivati svoje oduševljenje za Isusa, klicati da On živi i da je naš život. No, istodobno ne bojte se slijediti ga na putu križa. A kad čujete da od vas traži da se odreknete sebe i svojih sigurnosti, da se potpuno povjerite Ocu koji je na nebu, onda se radujte i kličite! Na putu ste Kraljevstva Božjega", poručio je, između ostaloga, Sveti Otac.

Kako javlja IKA, nakon svečane mise Papa je zajedno s vjernicima okupljenim na Trgu izmolio Anđeo Gospodnji. Podsjetivši kako se na Cvjetnicu u svim mjesnim Crkvama slavi Dan mladih, pozvao je mlade da usvoje i žive u svakodnevnom životu smjernice iz nedavne apostolske pobudnice Christus vivit koja je, kako je rekao, „plod sinode u rad koje su bili uključeni također mnogi vaši vršnjaci“.

KT