Papa poljskoj Solidarnosti

Dobro i pravednost prati Božja prisutnost


Prije opće audijencije papa Franjo je pozdravio vodstvo Solidarnosti, poljskoga sindikata koji je krajem '80-ih godina bio ključan za pad komunizma u Poljskoj.

Uvjet je za pozitivne promjene u društvenim strukturama iznad svega promjena mentaliteta, uvjerenja i ponašanja, za koje valja odgojiti mlade naraštaje. U suprotnom, i same nove strukture, prije ili poslije, neće više služiti općem dobru nego posebnim skupinama, i postat će korumpirane, teške i nedjelotvorne, pa čak i štetne – rekao je Papa, prenosi Vatican News.

Izvan granica Poljske

Ta organizacija, koju je tada vodio Lech Walesa, bila je nadahnuće i izvan granica – primijetio je papa Franjo te izrazio zadovoljstvo zbog njihova služenja u korist općega dobra i zbog različitih stručnih skupina koje djeluju u Poljskoj. Prije 40 godina sveti Ivan Pavao II. je u Varšavi za svoje sunarodnjake i za svoju zemlju zazvao Božju prisutnost i dah Duha Svetoga. Jednako je tako papa Franjo podsjetio da je iskreno traženje pojedinaca i skupina kako bi pronašli dobro, istinu i pravednost, uvijek popraćeno Božjom prisutnošću.

Solidarnost prema onima koji su lišeni prava

Znak otvorenosti Božjem duhu jest, naime, solidarnost prema osobama lišenima njihovih neotuđivih prava, solidarnost koja se ostvaruje na radnom mjestu i na području obrazovanja, u društvenim, gospodarskim, političkim i međunarodnim odnosima. Riječ je o osjetljivosti na glas braće i sestara koji su lišeni prava na dostojne radne uvjete, na pravednu nagradu potrebnu za prehranjivanje obitelji, na zdravstvene usluge ili na odmor – istaknuo je papa Franjo.

KT