Opća audijencija

Donijeti kvasac Isusov


Tijekom kateheze na općoj audijenciji u srijedu 11. rujna, na Trgu Sv. Petra, Papa se osvrnuo na svoj apostolski pohod Mozambiku, Madagaskaru i Mauricijusu.

Tako je Sveti Otac najprije, pred okupljenim vjernicima, zahvalio Bogu koji mu je omogućio ovo putovanje kao hodočasniku mira i nade, te je ponovno uputio izraze zahvalnosti vlastima tih država, episkopatima koji su ga pozvali i primili s tolikom ljubavlju i pažnjom kao i apostolskim nuncijima koji su toliko radili na ovomu putovanju.

„Nada svijeta je Krist, a njegovo je Evanđelje najmoćniji kvasac bratstva, slobode, pravde i mira za sve narode. Svojim posjetom, stopama svetih evangelizatora, nastojao sam donijeti ovaj kvasac, kvasac Isusov, stanovništvu Mozambika, Madagaskara i Mauricijusa.

U Mozambik sam pošao širiti sjeme nade, mira i pomirenja u zemlji koja je toliko trpjela u nedavnoj prošlosti zbog dugotrajnog oružanog sukoba i koju su prošlog proljeća pogodila dva ciklona koja su nanijela vrlo ozbiljnu štetu“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve.

„U tome smislu ohrabrio sam vlasti te države, potičući ih da rade zajedno za opće dobro. Potaknuo sam okupljene mlade, pripadnike različitih vjeroispovijesti, da grade zemlju, prevladavajući rezignaciju i tjeskobu, šireći prijateljstvo u društvu i njegujući tradiciju svojih pređa. Biskupima, svećenicima i posvećenim osobama, s kojima sam se susreo u katedrali u Maputu, posvećenoj Bezgrešnoj Djevici, predložio sam put Nazareta, put velikodušnoga 'da' Bogu u zahvalnome sjećanju na njegov poziv i vlastite korijene. Snažan znak ove evanđeoske prisutnosti jest bolnica u Zimpetu, na periferiji glavnoga grada, sagrađena predanim zalaganjem Zajednice Svetoga Egidija“, napomenuo je papa Franjo naglasivši kako je vrhunac posjeta Mozambiku bila misa, slavljena na stadionu po kiši, ali su svi, kako kaže, bili sretni.

Kazao je kako je iz Maputa otputovao u Antananarivo, glavni grad Madagaskara gdje je izrazio nadu da će, nadahnut svojim tradicionalnim duhom solidarnosti, madagaskarski narod uspjeti prevladati nedaće i izgraditi budućnost razvoja združujući poštivanje okoliša i socijalnu pravednost. „Kao proročki znak u tome pravcu posjetio sam Grad prijateljstva – Akamasoa (...) Zatim sam u samostanu sestara karmelićanki imao susret s kontemplativnim redovnicama iz različitih redovničkih zajednica (…) S biskupima te zemlje obnovili smo svoju obvezu da budemo 'sijači mira i nade' posvećujući brigu Božjem narodu, posebno siromašnima, i našim prezbiterima (...) S mnogobrojnim mladima doživio sam bdjenje bogato svjedočanstvima, pjesmama i plesovima. U Antananarivu nedjeljna euharistija je slavljena na velikom Biskupijskom polju: veliko se mnoštvo okupilo oko Gospodina Isusa. I konačno, u Institutu Saint-Michel, sreo Bogu posvećene osobe Madagaskara“, ispričao je papa Bergoglio.

Dalje je, kako javlja IKA, kazao da je ponedjeljak bio posvećen posjetu Republici Mauricijus, koju je odabrao kao mjesto integracije različitih etničkih skupina i kultura. „Ondje postoji snažan međureligijski dijalog, ali i prijateljstvo među poglavarima različitih vjeroispovijesti. Sveta misa slavljena je kod Spomenika Marije Kraljice mira u spomen na Bl. Jacques-Désiréa Lavala, prozvanog 'apostolom mauricijskog jedinstva'. Kasnije, u susretu s vlastima, izrazio sam zahvalnost za predani rad na usklađivanju razlika u zajedničkom projektu i uputio sam ohrabrenje da se nastavi sposobnost prihvaćanja te da se poduzmu daljnji napori oko očuvanja i unaprjeđivanja demokratskog života“, podsjetio je Papa te kazao kako je 10. rujna navečer stigao u Vatikan, te se, uobičajeno kako prije tako i poslije putovanja otišao pomoliti kod Majke Božje – Salus Populi Romani.                                                                            

KT