Francuska

Dovršen prvi postupak za beatifikaciju o. Jacquesa Hamela


Biskupijski postupak za beatifikaciju svećenika Jacquesa Hamela dovršen je 9. ožujka nakon 66 održanih ročišta i prikupljenih 11 000 stranica dokumentacije koja je poslana Kongregaciji za kauze svetaca.

Nadbiskup Rouena Dominique Lebrun zaključio je biskupijski proces beatifikacije svećenika koji je ubijen 26. srpnja 2016. dok je slavio jutarnju misu u crkvi Sv. Etien du Rouvray u Normandiji u Francuskoj. Ubila su ga dvojica samozvanih pripadnika tzv. Islamske države koji su ga zaklali na oltaru.

Papa Franjo odobrio je da se nekoliko mjeseci nakon njegove smrti otvori mjesni biskupijski proces za beatifikaciju. „Otac Jacques bio je dobri čovjek mira, ali je ubijen kao da je kriminalac“, rekao je Papa 14. rujna 2016. na misi u kapeli doma Svete Marte, koju je slavio s nadbiskupom Lebrunom i drugim hodočasnicima i rodbinom oca Jacquesa iz Rouena. „Dao je svoj život za nas, dao je život i nije zanijekao Isusa. Dao je život u istoj Isusovoj žrtvi na oltaru... Trebamo mu se moliti, on je mučenik! A mučenici su blaženi, trebamo mu se moliti – da nam da krotkost, bratstvo, mir, ali i hrabrost da govorimo istinu: ubijanje u ime Boga je sotonsko“, kazao je tom prigodom Papa.

Biskupijski proces za beatifikaciju, najavljen 13. travnja 2017., službeno je otvoren 20. svibnja 2017., a završen 9. ožujka 2019. završnom sjednicom u kapelici Notre Dame de l’Annoniation u nadbiskupiji Rouen. Tijekom 66 ročišta u postupku saslušano je pet svjedoka ubojstva, 51 pozvani svjedok njegova života (među kojima su bili rođaci, prijatelji, župljani oca Hamela i svećenici. ...) i pet svjedoka po službenoj dužnosti. Glavna pitanja odnosila su se na ubojstvo, život svećenika i način na koji je živio kršćanske vrline, kao i njegov ugled svetosti i milosti pripisane njegovu zagovoru. Cjelovita dokumentacija od 11 496 stranica i nekoliko priloga poslana je potom Kongregaciji za kauze svetaca.

KT