DR Kongo

DR Kongo: Ubijen svećenik


Fr. Étienne Sengiyumva, župni svećenik u Kitchangi, ubijen je 8. travnja u kongoaškom gradu Kyahembi. Potvrdio je to agenciji Fides mons. Théophile Kaboy Ruboneka, biskup Gome, glavnog grada pokrajine Sjeverni Kivu u DR Kongo.

Prema njegovim riječima, svećenik se okupio sa svojim suradnicima oko 15.00, nakon slavljenja svete mise u Kyahembi, a onda je naoružan čovjek praćen nekim ljudima ušao u sobu za sastanke i ubio fr. Étiennea.

U izjavi danoj Agenciji France Presse generalni vikar u Gomi Louis de Gonzague Nzabanita Sebakara za napad je prozvao grupu Mai Mai. No, biskup je kazao za Fides da je teško reći tko je odgovoran za ovaj zločin jer u tom području postoji 15 naoružanih skupina koje ne mogu biti razoružane unatoč prisutnosti regularne vojske i Plavih kaciga.

„Fr. Étienne je treći svećenik ubijen u ovom području. Istrage vezane za počinitelje ovih zločina nisu odvele nikuda. U naše ime učinit ćemo sve da identificiramo fr. Étienneove ubojice“, istaknuo je biskup dodavši kako se ljudi plaše svjedočiti kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže.

U Gomi je na Uskrs otet i 5. travnja pušten Célestin Ngango, župnik u Karambi. Biskup Ruboneka smatra kako nema poveznica između ova dva događaja. Ponovio je kako u njegovu području ima toliko militantnih frakcija te je teško utvrditi tko je što učinio.

„Ovdje u Sjevernom Kivuu proživljavamo potpuni kaos. Situacija u mojoj biskupiji Goma, poput Butembo-Benija, nevjerojatna je. Potpuno smo napušteni od svih: živimo samo zahvakljujući Providnosti. Molim vjernike sveopće Crkve da mole za našu regiju kako bismo ponovno otkrili mir“, zaključio je biskup Ruboneka, prenosi Fides.

KT