Regina caeli

Duh Sveti nam pomaže u punini živjeti smisao Isusovih riječi


U nedjelju 17. svibnja Sveti Otac je u svom nagovoru uz molitvu Kraljice neba u Apostolskoj palači u Vatikanu, tumačio pročitani evanđeoski odlomak (Iv 14, 15-21) u kojemu su predstavljene dvije poruke: ispunjavanje zapovijedi i obećanje Duha Svetoga.

Papa je kazao kako Isus veže ljubav prema sebi s vršenjem zapovijedi i na tome insistira u svome oproštajnom govoru: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati.“. „Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi“. „Isus traži od nas da ga ljubimo, ali objašnjava: ta se ljubav ne iscrpljuje u nekoj želji za njim ili u nekom osjećaju, nego to zahtijeva spremnost slijediti njegov put, to jest Očevu volju (…) On nas ljubi ne tražeći ništa zauzvrat. Ta Isusova ljubav je besplatna, ne traži uzvrata. Želi da ta njegova besplatna ljubav postane konkretni oblika života među nama: to je njegova volja. Kako bi pomogao učenicima kročiti tim putem Isus obećava da će moliti Oca da pošalje 'drugog Branitelja', to jest Tješitelja, Branitelja koji će zauzeti njegovo mjesto i dati im pamet da slušaju i hrabrost da vrše njegove riječi. To je Duh Sveti koji je Dar Božje ljubavi koja silazi u srce kršćanina“, pojasnio je papa Franjo.

Nastavio je kako se nakon Isusove smrti i uskrsnuća njegova ljubav daruje onima koji vjeruju u njega i krste se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. „Sam Duh ih vodi, prosvjetljuje i jača kako bi svaki pojedini na svome životnom putu, pa i dok prolazi kroz protivštine i teškoće, i u radostima i u bolima, mogao ostati na Isusovu putu. To je moguće postići upravo po poučljivosti Duhu Svetome kako bi On svojom djelatnom prisutnošću mogao ne samo tješiti nego i preobražavati srca, otvoriti ih istini i ljubavi. Kad se suočimo s iskustvom zablude i grijeha – koje svi činimo – Duh Sveti nam pomaže da ne pokleknemo i daje nam prihvatiti i u punini živjeti smisao Isusovih riječi: 'Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati'. Zapovijedi nam nisu dane poput neke vrste zrcala u kojem vidimo odraz naših bijeda, naših nedosljednosti. Ne, one nisu takve. Božja riječ nam je dana kao Riječ života, koja preobražava srce i život, koja obnavlja, koja ne osuđuje pa kažnjava, nego ozdravlja i ima za cilj oproštenje. Takvo je Božje milosrđe. To je Riječ koja je svjetlo našim koracima. A sve to je djelo Duha Svetoga“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

„Neka nam Djevica Marija, slika Crkve koja zna slušati Božju riječ i prihvaćati dar Duha Svetoga, pomogne živjeti evanđelje s radošću, sa sviješću da nas podupire Duh, božanski oganj koji grije srca i prosvjetljuje naše korake“, poručio je papa Bergoglio.

Nakon molitve Kraljice neba, podsjetio je na 100. obljetnicu rođenja Sv. Ivana Pavla II. „Prisjećamo ga se s velikom ljubavlju i zahvalnošću (…) Neka on s neba nastavi zagovarati za Božji narod i za mir u svijetu“, poručio je Papa, javlja IKA.

Napomenuo je kako se u Italiji od 18. svibnja mogu slaviti mise s narodom, te je pozvao na pridržavanje pravila i propisa koji su dani kako bi se zaštitilo zdravlje svih. Također je kazao kako se u svibnju u mnogim župama tradicionalno slave mise Prve pričesti, no da su zbog pandemije ti lijepi vjerski i svečani događaji odgođeni, sto ga uputio pozdrav djeci koja su trebala biti prvopričesnici poželjevši im da ovo vrijeme iščekivanja dožive kao priliku da se što bolje priprave

„Danas započinje Tjedan Laudato si’, u kojem smo svjesniji važnosti brige za naš zajednički dom, nadam se da će sva razmišljanja i zajedničko predano zalaganje pomoći stvaranju i jačanju konstruktivnih stavova za brigu o stvorenom svijetu“, završio je Sveti Otac.

J.P., KT