Duhovne vježbe za hrvatske svećenike u Australiji


Od 5. do 9. studenoga održane su tradicionalne duhovne vježbe za hrvatske katoličke svećenike koji djeluju kao voditelji Hrvatskih katoličkih centara u Australiji.

Kako javlja bosna srebrena.ba ovogodišnje duhovne vježbe održane su u duhovnom centru Sv. Josipa u Baulkham Hills (Sydney), a voditelj je bio fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji u Chicagu (SAD).

Ovaj susret hrvatskih svećenika je ujedno i godišnju skup na kojemu se razgovara o trenutnom stanju u Hrvatskim katoličkim zajednicama te o planovima za budućnost pastorala među Hrvatima u ovoj dalekoj zemlji.

Australija je ogromna zemlja, te pojedini hrvatski svećenici pastoralno pokrivaju poprilično velika područja. Zbog toga su ovi godišnji susreti važni i za svećenike, ali i za zajednice, kako bi se podijelila iskustva, te planiralo pastoral za iduću godinu.

U Australiji trenutno pastoralno djeluje 14 svećenika iz sljedećih zajednica: iz Vrhbosanske nadbiskupije (6), Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda (6), i Franjevačke provincije Bosne Srebrene (3). Trenutno je aktivno 13 hrvatskih katoličkih centara u Australiji.

KT