Rim

Ekskomuniciran nadbiskup Viganò


Kongres Dikasterija za nauk vjere sastao se 4. srpnja kako bi zaključio izvansudski kazneni proces prema mons. Carlu Mariji Viganòu, naslovnom nadbiskupu Ulipane, koji je bio optužen za rezervirani delikt raskola sukladno kanonima 751 i 1364 Zakonika kanonskog prava.

Poznate su njegove javne izjave koje pokazuju njegovo odbijanje priznanja i podložnosti rimskom prvosvećeniku, osporavanje zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve i legitimiteta i naučiteljske vlasti Drugog vatikanskog sabora. Kao ishod kaznenog postupka mons. Viganò proglašen je krivim za delikt raskola. Dikasterij za nauk vjere izrekao mu je kaznu izopćenja latae sententiae sukladno kanonu 1364 § 1 Zakonika kanonskog prava, javlja Tiskovni ured Svete Stolice. Ova odluka na snagu stupa 5. srpnja 2024.

Podsjećanja radi Carlo Maria Viganò nekadašnji je nuncij Svete Stolice u SAD-u. Posljednjih godina je poznat po oštrim kritikama pape Franje čiji legitimitet kao rimskog biskupa ne priznaje. Izopćeniku se zabranjuje: slavljenje mise i drugih sakramenata; primanje sakramenata; podjeljivanje ​​sakramentala i slavlje drugih liturgijskih bogoslužnih obreda; aktivno sudjelovanje u upravo spomenutim proslavama; obavljanje bilo kakvih crkvenih dužnosti. Značenje ekskomunikacije je da je to ljekovita kazna koja poziva na pokajanje i povratak osobe u zajednicu.

D. K., KT